Sport hvg.hu 2019. április. 04. 13:20

A DAC tulajdonosa szerint fizetnek, ha kell, de akkor is éneklik majd a meccseken a magyar himnuszt

Világi Oszkár szerint a törvény hibás, ők meg készek megfizetni a himnuszéneklés miatti büntetést.

Törvényt hozott a szlovák parlament, így nemsokára nem lehet majd elénekelni a magyar (vagy bármilyen) himnuszt az országban, csak akkor, ha hivatalos küldöttség is jelen van - írtuk meg korábban. Ha nincs jelen hivatalos küldöttség, akár 7000 euróra is büntethető az a jogi személy, amely elénekli más ország himnuszát.

A Paraméter megszólaltatta a dunaszerdahelyi futballklub tulajdonosát, Világi Oszkárt, aki szerint a törvény "ódivatú gondolkodás eredménye".

"A nemzeti öntudatot nem mások rovására kell építeni, mert az nem hatékony út, hogy másokat próbálunk korlátozni. Járom a szlovákiai stadionokat, és azt tapasztalom, hogy a szlovák himnuszt nem éneklik. A szlovák parlament képviselőinek erről kellene elgondolkodniuk. Nálunk a himnuszéneklés kifejezi hovatartozásunkat és senki ellen nem irányul. Ez egy hibás döntés, ami nem vezet sehova, ez egy zsákutca. A magyar himnusz éneklését nem lehet meggátolni" – mondta a lapnak Világi.

A klubtulajdonos arról is beszélt, hogy készek megfizetni a büntetést, ha a törvény nem változik, illetve kitalálnak valamit, amivel szerinte korlátozni lehet a végrehajtását. "Van néhány ötletem, de erről még korai lenne beszélni" – tette hozzá Világi Oszkár.

Az ügyhöz kapcsolódik, hogy a szlovák parlamentben ülő szlovák-magyar párt, a HID-Most képviselői is megszavazták a módosítást. A Magyar Hang idézi a párt frakcióvezetőjét, Bastrnák Tibort, aki egy csütörtök reggeli rádióműsorban azt mondta, „egyértelmű hiba történt részünkről, részemről, amelynek következményei lesznek. Ez még azt is jelentheti, hogy elhagyom a frakciót. Ha a helyzet rendezve lesz, fel fogom ajánlani lemondásom. Amikor ezt a törvényt láttuk a koalíciós tanácsban, fél évvel ezelőtt, ez a fél mondat nem volt benne.”

A frakcióvezető azt ígérte, a jogszabály nem fog életbe lépni, de ha mégis, legfeljebb néhány napig marad majd érvényben.

sport

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról