Shake life-style.hu 2010. február. 23. 23:10

Az 5 legjobb étel a rák megelőzésére

Nem sikerül mindennap megenni az előirányzott 5-9 adag zöldséget vagy gyümölcsöt naponta? Sajnos nekünk sem.

Nem sikerül mindennap megenni az előirányzott 5-9 adag zöldséget vagy gyümölcsöt naponta? Sajnos nekünk sem. Kutatások szerint pedig jóval csökkene a rákos megbetegedések és halálozások száma, ha ezt betartanánk, de ettől még nem leszünk életfogytiglani brokkolira kárhoztatva. A következőkben bemutatunk 5 olyan zöldséget és gyümölcsöt, melyek segítségével elkerülhetjük az unalmas diétát és életerősen vághatunk neki a tavasznak.

Articsóka
Brit tudósok kimutatták, hogy az articsókában található a legtöbb antioxidáns az általuk vizsgált 40 zöldség és gyümölcs közül. Csakúgy mint a brokkoli, a káposzta és a karfiol, az articsóka is rendkívül gazdag flavonoidokban, melyek a laboratóriumi vizsgálatok szerint lassítják a rák elterjedését a szervezetben.

Minirecept: paradicsomos dinsztelt articsóka
Kis lángon főzzünk meg 4 articsókát kb. 30 perc alatt, majd szárítsuk meg őket. Vágjunk össze 2 szál szárzellert, 1 fej vöröshagymát és pirítsuk meg egy evőkanál olíva olajon. Adjunk hozzá egy kávéskanál szárított oregánót, egy csésze vörösbort, egy doboz hámozott paradicsomot és 4 gerezd apróra vágott fokhagymát. Tegyük az articsókákat a szószba, kanalazzuk rá a paradicsomot, majd lassú tűzön pároljuk további 35 percig.

Flickr (Creative Commons) - swanksalot

Gránátalma
Magas polifenol és C-vitamin (mindekettő antioxidáns) tartalma bizonyítottan segít a mellrák elleni harcban. Brit tudósok több tucat vizsgálattal igazolták, hogy a rendszeres gránátalma fogyasztás megelőzi a rák visszatérését.

Minirecept: erdei gyümölcsös gránátalma szósz
Keverjünk össze két csésze fagyasztott vegyes erdei gyümölcsöt egy fél csésze édesített gránátalma lével és tegyünk bele egy kevés szárított vagy friss gyömbért, majd keverjük össze két gránátalma magjával. Ha túl savanyúnak találjuk, adjunk hozzá kevés mézet. Adhatjuk palacsintához, gofrihoz vagy natúr joghurthoz keverve.

Flickr (Creative Commons) - pizzodisevo

Paradicsom
Szép piros színét a likopintól kapja, mely segít távol tartani a különböző betegségeket. Fontos tudnunk, hogy a likopin a többi növényi anyaggal ellentétben akkor hasznosul a legjobban, ha előtte megfőzzük. A felszívódást egy kevés zsír vagy olaj még jobban megkönnyíti.

Minirecept: paradicsomos csicseriborsós bruschetta
Pirítsunk meg 4 gerez apróra vágott fokhagymát egy kevés olíva olajon, majd adjunk hozzá 4 felkockázott paradicsomot és egy alaposan leöblített konzerv csicseriborsót, és pároljuk 2-3 percig. Tegyük a paradicsomos keveréket teljes kiőrlésű pirítósra és reszeljünk rá kevés parmezánt.

Flickr (Creative Commons) - The Ewan

Mángold
A mángold a spenóthoz hasonlóan rengeteg értékes tápanyagot és antioxidánst – C vitamint, béta-karotint és luteint – tartalmaz, melyek megerősítik az immunrendszert és védenek a környezeti ártalmak ellen.

Minirecept: olívás-mazsolás mángold
Pirítsunk meg egy fej apróra vágott vöröshagymát egy evőkanál olíva olajon, majd hozzáadjuk a feldarabolt mángoldot, a zöld olívabogyót és egy marék mazsolát. Sózzuk, borsozzuk és kb. 6 perc alatt megpároljuk. Kínáljuk polentával vagy kuszkusszal, natúr sült hallal vagy sertéssel.

Flickr (Creative Commons) - gezellig-girl.com

Kékszőlő
Nagy mennyiségben tartalmaz resveratrolt, ami növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. A növény immunválaszként termelt vegyülete, mely megvédi a fertőzésektől. Állatkísérletekben a vegyület rákellenes, gyulladáscsökkentő, vércukorcsökkentő hatását mutatták ki.

Mini recept:
Próbáljuk ki a kékszőlőt különböző húsok körítéseként. Dobjuk olívaolaj, balzsamecet és kevés barnacukor keverékébe és főzzük pár percig. Kíváló kiegészítője lehet egy egyszerű csirke vagy pulykamellnek.

Flickr (Creative Commons) - Rocklin