Aszalt paradicsom lehet a bűnös a brit hepatitis-fertőzésért
Brit egészségügyi szakemberek szerint aszalt paradicsom lehet a felelős azokért a hepatitis A fertőzésekért, amelyek miatt tavaly hét ember került kórházba a szigetországban - írja a BBC News.
A brit egészségvédelmi ügynökség és az élelmiszerbiztonsági ügynökség szerint fertőzött élelmiszer okozhatta hét ember hepatitis A-megbetegedését múlt év végén, aki közül négyen kórházba kerültek, de azóta mindannyian felépültek - írja a BBC.
A hepatitis A vírus az emberi fekáliában található és élelmiszerrel és vízzel érintkezve terjed. Súlyosabb esetben májelégtelenséghez vezethet.
A betegek közül kettőben találták meg azt a hepatitis A-törzset, amellyel azonos 2010-ben Hollandiában okozott fertőzést.
A tavalyi brit fertőzöttek közül négyen mondták, hogy fogyasztottak szárított paradicsomot. A hatóság azonban azt nem tudta meghatározni, hogy melyik paradicsommárkáról van szó, az ételben kimutatott vírusról ugyanis nem állnak rendelkezésre megbízható tesztek, és arra is felhívták a figyelmet, hogy ez csak az egyik lehetőség, a vizsgálat továbbra is folyamatban van.