A Jászárokszállási Fogadóban ebédre már frissen fűszerezett hurka, kolbász várja a munkában megfáradtakat, az étkekhez...
A Jászárokszállási Fogadóban ebédre már frissen fűszerezett hurka, kolbász várja a munkában megfáradtakat, az étkekhez tüzes pálinkák és zamatos borok kínálják magukat – – mondta el az MTI-nek Kecskés Noémi, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum sajtóreferense.
Akik csatlakoznak a Felföldi mezőváros és az Észak-Magyarországi falu tájegységekben a disznótoros hagyományokat bemutató tárlatvezetéshez, választ kaphatnak arra, hogy mi a különbség a kondás és a disznópásztor között, valóban etették-e hallal a disznókat és hogy mit jelent a nyárstűzés szokása.
A vízkereszttől, január 6-ától hamvazószerdáig, március 9-ig tartó farsang az év legvidámabb időszaka, amikor főszerepet kapnak a különböző maskarák és maszkok. A skanzenben ezekben a hetekben a gyerekek állatmaszkokat készíthetnek, de megfigyelhetik a farsang jellegzetes édességének, a fánknak a sütését is, az ügyesebbek pedig terménybábot csinálhatnak ezen a hétvégén.
A skanzen március 27-ig még részleges nyitvatartással fogadja a látogatókat. A tájegységek épületeinek nagyobb része zárva tart, de a múzeum egész területén lehet sétálni, és a Skanzen Galéria, a Muzeológiai Műhely és Néprajzi Látványtár is várja a látogatókat.