A-vitamin: végzetes lehet a túladagolás
Ha a kis menyiségű A-vitamin jó a szervezetnek, a több nem feltétlenül az – számolt be róla a FASEB Journal folyóirat online kiadása. A vitaminnak kulcsfontosságú szerepe van a sejtek energiatermelésében. Egyre több élelmiszert, italt, krémet és táplálékkieglészítőt dúsítanak vele, emiatt nagy a túladagolás veszélye.
Bár az A-vitamin hiánya manapság nagyon ritka, a túladagolás megzavarhatja a sejtek energiatermelését és jelentős hatással bírhat a növekedésre és a sejthalálra. Ulrich Hammerling, a New York-i Sloan-Kettering Rákkutató Intézet munkatársa és kollégái egér- és emberi sejttenyészetekben hoztak létre olyan speciális genetikai modifikációkat, amelyek a mitokondriális energiatermelést befolyásolják.
Kiderült, hogy az A-vitamin legfontosabb alkotóeleme, a retinolnak kulcsfontosságú a szerepet a mitokondriális folyamatokban, mivel jelzi a tápláltságot. Hiányában a mitokondriumok - a sejtek energiaellátásért felelős központjai - nem képesek megfelelően működni.
„A szépség csak kívülről látszik, azonban az A-vitamin bejut a sejtek magjába és befolyásolja egészségi állapotunkat is” – írta a folyóirat főszerkesztője, Gerlad Weissmann, aki szerint a túl sok A-vitaminnal dúsított készítmény fogyasztása végzetes következményekkel is járhat.