Napi merítés hvg.hu 2010. április. 19. 09:30

Indul a "három csapás" az íreknél

Ellentétben Franciaországgal vagy Angliával, Írországban jelenleg úgy tűnik, nem törvényi szinten kerül rendezésre a fájlcserélőkkel szemben bevethető "három csapás" - helyesebben "három dobás" - módszere olvasható a Szerzői jog blogon.

A legfontosabb (az ír zeneipar 90 százalékát lefedő) jogvédő szervezet, az IRMA, ugyanis tavaly privát szerződést kötött Írország legnagyobb ISP-jével, az Eircommal, egy "három csapás" gyakorlat bevezetésére. Az Egyesült Államok egyes államaiban az erőszakos bűnözőket sújtják a "three strikes" szabállyal, amelyet - baseball-szakszóról lévén szó - helyesebb "három dobásnak", vagy "három húzásnak" fordítani.

A megállapodás alapján a háromlépcsős retorzió az alábbiak szerint alakulna: az első értesítés felhívná a fogyasztó figyelmét arra, hogy szerzői jogsértés gyanújába keveredett. A második értesítés azt tartalmazná, hogy a további szerzői jogsértések az előfizetői szerződés megszűnésével, és az internetről való lekapcsolással járhat. Mindezek után a harmadik "csapás" a fogyasztóhoz intézett szerződés-megszüntetési nyilatkozatot tartalmazná - írja a blog szerzője. Részletekért látogasson el a blogra.

Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?