Kult hvg.hu/MTI 2021. június. 10. 10:47

Amikor a korrupt egészségügy emberéletekkel játszik: a Colectiv nyerte a Lux közönségdíjat

A román dokumentumfilm nyerte el a legjobb európai filmnek járó 2021-es Lux közönségdíjat, amelyet az Európai Parlament elnöke, David Sassoli adott át a rendezőnek, Alexander Nanaunak szerdán Strasbourgban.

A dokumentumfilm címe a Colectiv nevű bukaresti szórakozóhelyre utal, ahol 2015-ben egy tűzvészben 27 fiatal vesztette életét és 180 ember megsebesült. A film egy újságírócsoportot követ, amely azt vizsgálja, hogy az égési sérültek közül miért haltak meg 37-en a kórházban annak ellenére, hogy sebeik nem voltak életveszélyesek.

A film emberéletekbe kerülő, rémisztő nepotizmust és korrupciót tár fel, de azt is bemutatja, hogy bátor és elszánt emberek képesek megállítani a korrupt rendszereket

– olvasható az Európai Parlament sajtóközleményében.

A rendező a díjátadó ünnepségen arról beszélt, hogy a díj a tragédia áldozatai és családjaik, valamint az ügyet feltáró független sajtó előtt tiszteleg. A filmről ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

„A hallgatásunk tette lehetővé, hogy a hatóságok hazudjanak"

Ne nevezzük válságnak. Ez a fajta sajtókampány nem fogja megoldani a problémát - mondja a román kormány épp bukásra álló egészségügyi minisztere, Patriciu Achimaş-Cadariu egy tévéműsorban Románia közelmúltjának legnagyobb korrupciós botránya közepén, 2016-ban, nem sokkal az után, hogy az egész országot megrázta a Colectiv nevű bukaresti klubban történt tragédia.

"Küzdeni akarunk a korrupció ellen Európában, és szabad sajtóra vágyunk. Kulturális ismeretek és szabad sajtó nélkül a társadalmak nem képesek fejlődni" – jelentette ki. A másik két döntős film Thomas Vinterberg dán rendező Még egy kört mindenkinek, és Jan Komasa lengyel rendező Corpus Christi című alkotása volt.

A végső rangsor 50-50 százalékban a közönségszavazatok és az európai parlamenti képviselők voksai alapján alakult ki. A Lux-díj a kontinens fontos politikai vagy társadalmi problémáira reflektáló alkotásokat részesíti elismerésben, célja nem csupán az európai filmek népszerűsítése, hanem az is, hogy a győztes alkotásokat eljuttassa minden országba és elérhetővé tegye mindenki számára.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Nagyítás Máté Péter 2021. június. 18. 20:00

Orfűn tért vissza a fesztiválszezon

Többek között Krúbi és a 30Y koncertjével startolt el a szezon első fesztiválja Orfűn. A MiniFishingen szombat hajnalig közel 30 zenekar lép még színpadra, mi is ott jártunk, hogy újra átéljük a koncertélményt.