Kult hvg.hu 2021. május. 04. 18:00

Alföldi Róbert rendezése és Pintér Béla darabja is ott lesz a Városmajori Színpadon

Augusztus végétől szeptember elejéig, élőben rendezik meg a Városmajori Színházi Szemlét, amelyen hat „szórakoztató, mégis magas művészi igénnyel színre vitt előadás” lesz látható.

Bejelentették, hogy idén is megtartják a Városmajori Szabadtéri Színpad színházi fesztiválját, a Városmajori Színházi Szemlét, amelyen hagyományosan az elmúlt évad „legjobb nem budapesti, szórakoztató, mégis magas művészi igénnyel színre vitt előadását” mutatják be. Idén hat előadást hívtak meg a versenyprogramba: a budaörsi, a miskolci, a szombathelyi, valamint a szabadkai, az újvidéki és a szigligeti színházak egy-egy bemutatóját. Az előadásokat Zakariás Zalán, Alföldi Róbert, Mezei Zoltán, Keresztes Attila, Szabó Máté és Mohácsi János rendezték.

A szemlét augusztus 25. és szeptember 9. között rendezik meg, és korántsem csak a legkönnyebb műfajból hívtak meg előadásokat a válogatók: a Miskolci Nemzeti Színház például a családon belüli, gyerekek elleni szexuális erőszakról szóló Thomas Vinterberg-film, a Születésnap feldolgozásával, az Ünneppel érkezik a fesztiválra. A nagyváradi Szigligeti Színház Napnyugat Expressz című előadása pedig a különféle kultúrák, szokások, etnikumok, a nyugatiasodás és a keletiség kérdésköreivel foglalkozik, de előadják Pintér Béla tragikus komédiáját, a Parasztoperát is a Szegedi Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház közös produkciójában, Alföldi Róbert rendezései közül pedig Budaörsről érkezik a Figaro házassága.

A Városmajori Színházi Szemle egyike azon kevés színházi programnak, amelyet 2020-ban is meg tudtak tartani, közönség előtt.

A 2021. évi Városmajori Színházi Szemle versenyprogramja:

  • Matei Vișniec: Napnyugat Expressz (augusztus 25. 19:00) – Szigligeti Színház Nagyvárad (rendező: Zakariás Zalán)
  • Beaumarchais: Figaro házassága (augusztus 30. 19:00) – Budaörsi Latinovits Színház (rendező: Alföldi Róbert)
  • Thomas Vinterberg – Hamvai Kornél: Ünnep (szeptember 2. 19:00) – Miskolci Nemzeti Színház (rendező: Szabó Máté)
  • Eisemann Mihály – Somogyi Gyula – Zágon István: Fekete Péter (szeptember 5. 19:00) – Szabadkai Népszínház (rendező: Mezei Zoltán)
  • Pintér–Darvas: Parasztopera (szeptember 7. 19:00)  – Szegedi Nemzeti Színház és Újvidéki Színház (rendező: Keresztes Attila)
  • Ion Luca Caragiale – Mohácsi testvérek: Farsangi játék (szeptember 9. 19:00) – Weöres Sándor Színház, Szombathely (rendező: Mohácsi János)

 

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech Bedő Iván 2021. május. 13. 13:12

Ha már a rendőrséget is zsarolják, akkor tényleg baj van

A hackerek az ellopott adatokat már nemcsak titkosítják, hanem azzal zsarolnak, hogy ki is szivárogtatják az érzékeny információkat. A kiberbűnözők eszköztára bővül, már nem félnek közművek - mint most egy olajvezeték - ellen bevetni őket, vagy akár a hatóságokat is támadják. A háttérben felsejlenek a kevésbé demokratikus berendezkedésű államok.