Kult Kovács Bálint 2020. november. 20. 14:04

SZFE: kineveztek egy új intézetvezetőt, a tanároknak nem szóltak róla

Sára Sándor és Moór Marianna fia, Sára Balázs kinevezéséről a Film- és Médiaintézet élére az egyetem oktatói csak egy nekik küldött levél aláírásából értesültek.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Sára Balázs filmes és tévés operatőrt, rendezőt nevezte ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Médiaintézetének megbízott vezetőjéül az új kuratórium – derült ki egy, a hvg.hu birtokába került levélből. Sára Balázs azt a Balázs Gábor hangmérnököt váltja, aki az egyetem modellváltása miatti tiltakozásul mondott le a pozíciójáról, az összes többi intézet vezetőjével együtt.

A kinevezés tényéről az új kuratórium tagjai az egyetem tanárait vagy hallgatóit sem értesítették: csak egy, a filmes tanároknak küldött levél egyik aláírójaként találkozhattak először a névhez tartozó titulussal. A tanárok nincs tudomásuk arról, hogy a pozícióra – ahogyan az az egyetemen mindig is történt – ezúttal is pályázatot írtak volna ki.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere részvétét fejezi ki Sára Balázsnak Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának végső búcsúztatásán a Szent István-bazilikában 2019. október 11-én

A levélben egyébként – amelyet Sárán kívül Lajos Tamás kuratóriumi tag és a két újonnan kinevezett rektorhelyettes, Zalán János és Novák Emil írtak alá – „személyes megbeszélésre” hívták a filmes tanárokat.

Véleményét kérjük, konstruktív beszélgetést kezdeményezünk az Egyetem továbbfejlesztésének, az oktatás minősége magasabb szintre emelésének igényeiről, és ennek feltételeiről

– áll a levélben, amely egyúttal arra kéri a tanárokat, amennyiben „nyitottak a közös gondolkodásra”, jelentkezzenek a tanulmányi titkárnál. „Építsünk együtt egy magas színvonalú, a nemzetközi hírű magyar filmkészítéshez méltó egyetemet!” – zárul a levél.

Sára Balázs Sára Sándor kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező és Moór Marianna Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő fia. Ő is az SZFE-n végzett 1986-ban, operatőr szakon. 2012-től 2014-ig operatőröket oktatott a Színház és Film Intézet nevű szakképzésén. (Cikkünk korábbi verziójában tévesen szerepelt, hogy az intézménynek bármi köze lenne az SZFE-hez - a szerk.) Sára több művészeti műsort rendezett vagy vett fel operatőrként a közmédia számára, a Duna TV több műsorának is ő volt az operatőre.

Free SZFE
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról