Kult hvg.hu 2020. október. 25. 16:39

Meghosszabbították az őszi szünetet a Színművészetin

Az őszi szünetet az első utasítással előrébb hozták, most ráhúznak pár napot.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Október 16-tól november 1-ig tart az őszi szünet a Színház- és Filmművészeti Egyetemen - derült ki Szarka Gábor kancellár és Novák Emil rektorhelyettes körleveléből, melyet a Telex közölt.

Az őszi szünetet korábban előrehozták, eredetileg hétfőig tartott volna. A körlevélben az áll, hogy a meghosszabbított szünet alatt a kollégiumi elhelyezés biztosított, a munkavállalók home office-ban dolgoznak, csak felettes engedéllyel járhatnak be indokolt esetben, a meghosszabbítás időszakában elvégzik az elmaradt fertőtlenítéseket és a műszaki karbantartást.

A vezetés akarata ellenére a diákok nem hagyták el az épületeket, több termet elfoglaltak, így ott az előrehozott őszi szünet alatt is folyt az oktatás. Október 23-án tízezres tüntetés volt az SZFE mellett. Időközben a bíróság első fokon jogellenesnek minősítette a dolgozók sztrájkját, akik nem adják fel, folytatják és fellebbeznek.

„Én 56-ban is vonultam, 89-ben is vonultam, most az unokáimért vonulok" - videó a pénteki SZFE-tüntetésről

Több mint tízezren álltak ki október 23-án a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói mellett, akik immár 54 napja vonták blokád alá az intézményt.

Free SZFE
A sorozat további cikkei
karácsony 2020

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról