Kult Kacskovics Mihály Béla 2020. szeptember. 26. 08:10

Reagáltak az SZFE hallgatói Lajos Tamás kijelentéseire

"Hallgatók nélkül nincs oktatás, a hallgatók pedig itt vannak a Vas utcában" - válaszoltak a diákok arra, hogy a kuratórium tagja kijelentette, megvan az oktatás új helyszíne és megvannak az oktatók is.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

„Értelmetlennek látunk egy külső helyszínen megvalósuló alternatív oktatást, valamint fizikai képtelenségnek tűnik részt vennünk benne” – írta lapunknak küldött válaszában a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Kommunikációjának részéről Szurdi Panni. Az egyetemfoglalók képviseletében hozzáteszi: „Ha akarnánk sem lehetnénk egyszerre két helyen. Hallgatók nélkül nincs oktatás, a hallgatók pedig itt vannak a Vas utcában.” Mint mondja, az SZFE szeptember 14-én elkezdte a félévet: „a tanköztársaság keretén belül, az elfoglalt épületben a blokád szervezése mellett tanórák és kurzusok zajlanak”.

Lajos Tamás, az SZFE új kuratóriumának egyik tagja csütörtökön az ATV Híradójának nyilatkozva mondta el, hogy az oktatáshoz megvan a helyszín és megvannak a tanárok is, arra utalva, hogy az egyetem Vas utcai épületébe a hallgatók feltehetően nem engednék őket be. Lajos kitért arra is, hogy az október elsejével sztrájkra készülő tanárok követelései szerinte politikai követelések, mert a kuratórium a magyar jogszabályok által adott és megengedett keretek között vont magához jogokat.

„Amennyiben a kuratórium a magyar jogszabályok szerint vont magához jogokat, úgy a magyar jogszabályok lehetővé teszik az alkotmányellenes és antidemokratikus hatalomátvételt” – írta Lajos utóbbi kijelentésére Szurdi Panni – „az  alaptörvény kimondja, hogy a felsőoktatási intézmények a kutatás és tanítás tartalmát, módszereit illetően önállóak; a nemzeti felsőoktatási törvény pedig meghatározza a szenátus jogköreit – az oktrojált kuratórium által kiadott alapdokumentumok sértik az önrendelkezést és a belső működés demokratikus voltát”. Szurdi hozzáteszi, hogy teljes mértékben kiállnak az iskola oktatói és munkatársai által megfogalmazott sztrájkkövetelések mellett.

Szurdi Panni szerint a kuratórium nem próbált velük kapcsolatba lépni, Lajos Tamás kijelentéseiről – így az esetleges új helyszínről, illetve új tanárokról – ők is csak a sajtóból értesültek. Mint mondja, korábbi követeléseik nem változtak: a blokádot addig tartják fenn, „amíg az egyetemi autonómia garanciáit az alapítói jogok törvényes gyakorlója, a minisztérium nem biztosítja számunkra”.  Ennek érdekében az SZFE hallgatói a múlt héten az ombudsmanhoz és az oktatási biztoshoz fordult, szerintük ugyanis az innovációs és technológiai miniszter áthárította a felelősséget arra a kuratóriumra, amit ők nem ismernek el legitim vezetőként.

Az SZFE hallgatói szeptember tizennyolcadikán négy keresetet nyújtottak be a bírósághoz, ugyanis szerintük a Vidnáynszky Attila vezette kuratórium jogszabályba ütközően írta át az egyetem működési szabályzatát. A hallgatók szeptember elsején foglalták el az intézmény Vas utcai épületét, tiltakozásul a kuratórium tagjai és az oktatás konzultáció nélküli átszervezése ellen. Lassan egy hónapja tartanak ki, azóta több demonstrációt tartottak a városban, legutóbb követeléseik listáját vitték el 155 példányban a Parlamenthez.

Free SZFE
A sorozat további cikkei
karácsony 2020

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról