Kult hvg.hu 2020. szeptember. 02. 19:35

Kortárs költők tartottak tüntetést az SZFE-ért

Kötelességüknek érezték, hogy szolidarítsanak a hallgatói által elbarikádozott egyetemmel.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Szurdi Panni, Závada Pál, Simon Márton és Tóth Réka Ágnes szervezett demonstrációt szerda estére a Színház- és Filmművészeti Egyetem elé. A versfelolvasásra épülő eseményen több, mint ezer ember vett részt, a legtöbben politikai témájú, lázadó hangvételű költeményeket olvastak fel. A felszólalók között voltak Parti-Nagy Lajos és Kemény Zsófi költők is. A versek mellett előkerült a szokásos rigmus is:

Szabad ország, szabad egyetem

A Színház- és Filmművészeti egyetemet a hétfőről keddre virradó éjszakán foglalták el hallgatói, akik így tiltakoznak az egyetem új kuratóriuma ellen. Az intézmény hétfőn lemondott szenátusa szerdán tárgyalt Vidnyánszky Attilával – eredménytelenül.

Free SZFE
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!