Kult hvg.hu 2020. április. 14. 09:47

Végzős gimnazisták írtak megfontolandó javaslatokat az operatív törzsnek az érettségiről

A nyílt levelet Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak és oktatási akciócsoportnak címezték a Lauder-gimnázium végzősei. Abban nemcsak problémákat sorolnak, hanem konkrét javaslatokat is tesznek.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Mint írják, az operatív törzs április 9-ei bejelentése az érettségire készülő diákok közül sokukban aggodalmat keltett. Mivel a végleges döntés még nem született meg, a bennük felmerült kérdéseket és aggodalmakat pontokba szedték. „Tudjuk, hogy nincs tökéletes megoldás, és minden bizonnyal sokan dolgoznak most azon, hogy megtalálják a legkevésbé rossz, kivitelezhető tervet az idei érettségi vizsgák lebonyolítására. Mi, diákok is szeretnénk ebben segíteni” – írják.

A diákok emlékeztetnek, hogy a kormány szándéka a kijárási korlátozással, hogy kerüljük az otthonunk elhagyását és a tömeget. Ezzel szembefordulna, ha a végzős évfolyamok a vizsgán egyszerre tartózkodnának egy légtérben. Ráadásul az allergiaszezon miatt a levegőben is terjedő vírus nagyobb veszélyt jelent az egy légtérben tartózkodókra. Azt is megjegyzik, hogy mivel a tünetmentes fertőzöttek a legveszélyesebbek, az érettségin pedig nem biztosítható mindenkinek az előzetes vizsgálat, lehetséges, hogy tünetmentes fertőzött lesz az érettségizők között.

Felteszik a kérdést, hogy hogyan lenne biztosítva így az érettségiző diákok számára a vizsga alatti biztonságos és kényelmes környezet? Hogyan lenne megoldva az iskolák folyosóján a távolság betartása a vizsga előtt, illetve szünetekben? Biztosítva lennének a diákok és tanárok számára a vizsgák ideje alatt a megfelelő védőfelszerelések?

Azt is megjegyzik, hogy a diákok vagy a velük élő családjuk egy része kifejezetten veszélyeztetett személynek számít (asztmás, cukorbeteg, idős stb.), továbbá, hogy sok diák csak tömegközlekedéssel tudna bejutni az iskolába, ami veszélyes a jelen helyzetben. Nem tisztázott az sem, hogy fognak vizsgázni azok a diákok, akik fertőzöttek vagy kötelező karanténban vannak.

A lauderes végzősök arra is felhívják a figyelmet, hogy a tervezett lebonyolítási renddel a tanárok egészsége is veszélyben lenne.

Ehhez hasonló problémákat már mások is soroltak, de itt a továbbtanulás szempontjából is megfogalmaztak javaslatokat a diákok. „A diákok nagy része a felvételi többletpontokat nyelvvizsgákból és emelt szintű érettségi vizsgákból gyűjtik össze. Ha ezeket nem rendezik meg vagy az érettségi vizsgák nem szokványos módon folynak le, egy újfajta pontrendszerre lenne szükség a felsőoktatásban, amely újfajta pontrendszer egyenlő esélyeket teremt minden felvételiző számára.”

Ezen szempontok, illetve az operatív törzs javaslata alapján azt a megoldást találták, hogy a felsőoktatási felvételibe nem számító érettségi vizsgák esetén az eredményét váltsa ki az év végi jegy vagy az elmúlt 4 év átlaga, ezen az átlagok százalékba átválthatóak lennének egységes módon, így a felvételi pontrendszerbe átszámolhatóak.

„A felsőoktatási felvételibe beszámító érettségi vizsgák esetén az emelt szintű írásbeliket a Kormányhivatal ne központi helyen szervezze, hanem azokat decentralizáltan, minden diák – a középszintű érettségi mintájára – a saját iskolájában írja meg. Így biztosítható lenne, hogy akár minden diák külön teremben írhassa az érettségit. A diákok védőfelszerelés nélkül írhatnák a dolgozatot, viszont megoldandó probléma lenne a beadott dolgozatok fertőtlenítése javítás előtt.”

Arra is van megoldásuk a laudereseknek, hogy az - általában a jegyeket felefelé módosító - szóbelik eltörlése miatt hogyan lehetne korrigálni az írásbelikből a jegyeket. „Számolják ki az elmúlt 3 évre az adott tárgyból a teljes érettségi eredmény 2 pontszámának (írásbeli + szóbeli) és az írásbelik pontszámának hányadosát, vegyék a 3 darab éves hányados mértani közepét, s ezzel szorozzák meg az írásbelin szerzett pontszámot, majd az érettségi jegyet az eredeti eljárás szerint lehet kiszámolni.”

A diákok javaslatával a jelenlegi pontrendszert nem kellene megváltoztatni. Mivel sok diák a többletpontjait egy emelt szintű érettségivel és egy nyelvvizsgával tervezi összegyűjteni. Legyen lehetősége azoknak a diákoknak átjelentkezni emelt szintű nyelvi érettségire, akik nyelvvizsgát terveztek tenni az elkövetkezendő hónapokban, hiszen így nem vesztenék el a többletpontjaikat.

A diákok egyetértenek az operatív törzs javaslatával, hogy töröljék el az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgákat, illetve, hogy azok érettségije, akik nem idén jelentkeznek továbbtanulni, eltolható az őszi időszakra.

„Számunkra a legfontosabb, hogy sikeres érettségi vizsgákat tegyünk, hiszen négy éve erre készülünk. A mostani helyzetben azonban a vizsgák megtartása a javasolt módon veszélyes lenne számunkra és a környezetünkre is. Ezért kérjük az erről döntést hozó szakembereket, hogy a fenti érveinket, javaslatunkat is vegyék figyelembe, és a végleges döntést az idei érettségi vizsgákról így hozzák meg" - zárják soraikat a lauderes érettségiző diákok.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Dezső András 2020. november. 24. 15:00

Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

A hazai titkosszolgálatokat jobbára még mindig a régi idők iskolája, a széttagoltság jellemzi. A hazai szolgálatok - menesztésekkel, politikai játszmákkal tarkított - elmúlt tíz évét elemeztük.