Vállalkozás hvg.hu 2021. június. 07. 17:29

Hamarosan visszautasíthatatlan ajánlatot tehet a kormány a Budapest Airport tulajdonosainak

Palkovics László szerint méltányos ajánlatot készülnek tenni a reptér megvásárlására, és ha nem eladó, akkor a kormány visszaállítja a többségi állami tulajdont.

A mostani tulajdonosi kör a repülőtérben csak egy dolgot lát: a befektetést – mondta Palkovics László a vasárnap.hu-nak, miután az a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér visszavásárlásáról kérdezte őt. Az innovációs és technológiai miniszter azzal érvelt a reptér visszavásárlása mellett, hogy a kormány is befektetést lát benne, általa pedig a turizmus fellendítésében.

Palkovics szerint a legjobb az lenne, ha az állam nemcsak szabályozóként, a fejlesztési források gazdájaként, stratégiaalkotóként, hanem tulajdonosként dolgozhatna a szolgáltatási színvonal emelésén. Azt mondta:

Ennek érdekében mi tennénk egy méltányos ajánlatot a reptér megvásárlására. Ha ez ebben a formában nem lehetséges, akkor a magyar állam többségi tulajdonát szeretnénk valamilyen módon visszaállítani.

Tárgyalásos megoldásra törekszik a kormány a miniszter szerint. Van egy konzorcium, egy koncessziós szerződés – részletezte –, amiben mindenkinek be kell tartania azt, amit vállalt. Ha nem tudja vagy nem akarja betartani, akkor viszont változtatni kell. Majd kijelentette:

Mi készek vagyunk a helyzet rendezésére.

Szóba került a MÁV Cargo privatizálása is az interjú során. Erről Palkovics azt mondta, a vállalat visszavásárlásról eddig hiába folytak „tapogatózó tárgyalások”, ezekből egyelőre nem lett semmi. Így ezen a területen lehet, hogy érdemesebb egy új céget felépíteni, mint visszavenni a régit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Vállalkozás Dobos Emese 2021. június. 20. 18:00

Magyar faluból, nyugdíjasokkal veszi fel a harcot a világcégekkel egy vállalkozás

Immár 27 asszonynak ad munkát a tardi Matyodesign társadalmi vállalkozás, akik akár 100-120 ezer forintot is "összehímezhetnek" nyugdíj mellé egy hónap alatt. A koronavírus-járvány azonban nemcsak a viszonteladóikat érintette hátrányosan, de a pandémia előtt induló új üzletágukat, a szervezett túrákat is. Az értékesítési modelljük azonban fordult. Váczi Rozival, a Matyodesign alapítójával beszélgettünk Tardon.