Vállalkozás Balla Györgyi - Dzindzisz Sztefan 2021. március. 23. 15:35

Ha focimeccsen lehet, akkor a kereskedelemben is – a boltosok várják a korlátozások átalakítását

A nagyobb áruházaknak valószínűleg nem jelent majd problémát, ha a kormány az általános boltzár helyett négyzetméter-alapú vásárlást vezet be. Több helyen már digitális megoldás is van erre. A kisboltoknak viszont pluszembert kell felvenniük, aki figyeli a be- és kimenőket. A kereskedelmi szakmát kérdeztük, mit gondolnak a miniszterelnök bejelentéséről, hogy a kamara javaslatára változhat a bolti szabályozás.

A Kereskedelmi és Iparkamarával tárgyalt ma a kormány az újraindításról – jelentkezett újabb videóval Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a Facebookon. A kormányfő úgy fogalmazott, elfogadták a kamara több javaslatát, amelyek árnyaltabb szabályozást céloznak meg. Konkrétumot csak annyit említett a miniszterelnök, azt kérték tőle, hogy boltokban az általános zárás helyett a négyzetméter-alapú korlátozásra térjenek át. Külön plázaszabályokat is javasoltak és a szolgáltatások megnyitására sajátos szabályozási elemekre is előterjesztést tettek. Ezekről szerdán fog tárgyalni a kormány – mondta.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke úgy látja, többféle gyakorlat is szóba jöhet a négyzetméter-alapú vásárlásra. A nagyobb üzleteknél például már most látni lehet, hogy a vevőbejárat fölé monitort tettek, ezen lehet követni a be- és a kilépők számát, illetve, hogy éppen hányan vásárolnak az áruházban – említette a hvg.hu-nak az elnök. Karsai szerint a kisboltokban természetesen nem lesz szükség digitális rendszerre, ott az lesz a kérdés, ki felügyelje a vevőket. „Ha hárman-négyen dolgoznak egy kisboltban, valakit oda kell majd állítani, hogy számolja a ki- és bemenőket, de a személyzet ezt nem végezheti, mert nincs kiképezve egy esetleges konfrontációra” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ha életbe lép ez a szabályozás, mindenképp igazságosabb lesz a jelenlegi boltzárhoz képest, mert a „minimális lehetősége meglesz annak, hogy a boltos valamilyen forgalmat csináljon” – tette hozzá.

Ha egy focimeccsen korábban minden harmadik széken ülhetett csak szurkoló, akkor a kereskedelemben is lehet ehhez hasonló szabályt hozni

– mondta a hvg.hu-nak Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Emlékeztetett, korábban az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak már többször is felvetették, vezessék be a négyzetméter-alapú vásárlást, hogy egy időben egyszerre ne legyen sok ember az üzletekben. Az elnök szerint, ha a vásárlók kint, az utcán tudnak várakozni, „az biztonságot jelenthet”, az éppen zárva tartó üzleteknek pedig munkahely-megtartást.

Arra a kérdésre, hogy a gyakorlatban ez a szabályozás hogyan valósítható meg, Bubenkó Csaba úgy válaszolt, példát lehet venni a Tescóról, ahol egy időben gyakorlat volt, hogy egy alkalmazott kezében egy tablettel számolta a bevásárlókat, és jelezte, ha számuk négyzetméter-arányosan elérte az üzlet befogadóképességének járványügyi szempontból még megengedhető mértékét.

A szakszervezet korábban hivatalos levelet küldött a kormánynak azzal kapcsolatban is, hogy a kereskedelmi dolgozókat vegyék előre az oltási sorrendben. Hivatalos választ azóta sem kaptak, mindössze egy értesítést, hogy a kérést az operatív törzsnek továbbították.

A vásárlószám-korlátozással kapcsolatban már többször egyeztettünk a kormányzattal – ismerte el érdeklődésünkre Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A szakember hangsúlyozta, hogy a boltok megnyitása mindig is a járványhelyzettől függ, ám ha ezzel a lépéssel gyorsítani tudják a boltok újranyitását, akkor támogatni tudja a kamara javaslatát. „Ha valamilyen korlátozásra szükség van, akkor ne bezárják a boltokat, hanem szabályozzák a vásárlók számát” – fogalmazott ezzel kapcsolatban.

Azt Vámos is megerősítette: már most is élő gyakorlat az üzletek esetében, hogy figyelemmel kísérik a benntartózkodók számát: sok kisboltot látni, amely kiírja ajtajára, hogy egyszerre maximum egy-két fő tartózkodhat bent, de a nagyobbak közül is sokan szabnak egy felső határt. Van, aki négyzetméter alapon, más a bevásárlókosarak száma alapján dönt, hogy hány embert engednek be – ez azonban eddig eltérő gyakorlat volt, ebben hozhat változást a kormány szerdára várt döntése.

Az ügyben megkerestük a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségét is, a szervezetnél azonban nem akartak nyilatkozni, mindössze annyit árultak el, ők sem ismerik a részleteket, és kíváncsian várják a fejleményeket.

Hogy jutottunk idáig?

A mostani, szigorúbb szabályok március ötödikétől élnek, azóta szinte az összes boltnak be kellett zárnia, csak a létfenntartáshoz szükséges dolgokat árulók, illetve még néhány kivétel – például barkácsboltok, autószerelők, posták, bankok – tarthatnak nyitva.

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Megjelent a Magyar Közlöny várva várt száma, így végre egészen pontosan megmondhatjuk, hogy mi is zár be hétfőtől.

A kormány úgy próbálta meg tompítani a döntése súlyát, hogy egyből azt is bejelentette, minden érintett szektor élhet az 50 százalékos bértámogatás lehetőségével, a katásoknak pedig elengedik a havonta befizetendő összeget.

A szabályozás alól egyből megindult a kiskapuk keresése, többen például az üzletük előtt, az ajtóban adták át az online megrendelt árukat, amit az is segített, hogy a kormányrendelet sem volt egyértelmű.

Azt, hogy a mostani lezárások ne véreztessenek ki végleg túl sok boltot, és általános lezárás helyett inkább négyzetméter alapján számolt vásárlótömeg lehessen a boltokban, már többször is felvetették a kereskedelmi érdekképviseletek, a hétvégén pedig az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közölte, hogy a jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések vállalkozói jelzések alapján nehezen értelmezhetőek, és a kkv-k szempontjából versenytorzítóak.

Éppen ezért felvetették, hogy ha a betegségen átesett és a már beoltott felnőtt lakosság létszáma együttesen eléri a felnőtt lakosság 25 százalékát, érdemes megfontolni a boltzár fokozatos feloldását, de arról is írtak, hogy a tevékenység szerinti boltzár helyett az üzlethelyiségbe belépők létszámának korlátozása és az egységnyi üzlethelyiség területen tartózkodó személyek számának meghatározása legyen irányadó.

Az persze továbbra is kérdés, hogy a létszámkorlát hogyan hat majd az esti forgalomra. A kormányrendelet alapján, az este nyolc órától élő kijárási korlátozás miatt este hétkor minden üzletnek be kell zárnia, emiatt sok helyen tumultus alakul ki az utolsó egy órában. A kamara javaslatai azonban arra nem vonatkoztak, ezt hogyan kellene kezelni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Kovács Bálint 2021. április. 20. 20:00

Nick Cave többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Egyszer csak minden reklám nélkül megjelent Nick Cave új lemeze, a teljes egészében a karantén alatt írt és felvett Carnage. Az énekes talán már sosem lesz ugyanolyan, mint az őt ért tragédia előtt, de az új album már olyan, mint a fény az alagút végén.