Vállalkozás hvg.hu 2021. február. 27. 19:47

Azért nem rendelt a kormány a Moderna vakcinájából, mert drágállta

Közben Brüsszelt kárhoztatja.

1,7 millió adagot kötött le a kormány a Moderna vakcinájából – ehhez képest a már az EU által lekötött mennyiségből is ennek duplájára lenne jogosult az ország, számolta ki elsőként a Telex, az Eurologus pedig úgy kalkulált: az időközben Brüsszel által lehívott opcióval együtt akár tízmillióra lennénk jogosultak.

A cikkek után az RTL Klub Híradója kérdezett rá arra, hogy miközben a kormány folyamatosan Brüsszelt kárhoztatja a késő szállítások miatt, miért nem kér az amúgy időben teljesítő Moderna vakcináiból. A csatorna azt a választ kapta: a Pfizer és a Moderna oltóanyagoknak hasonló a mechanizmusa, de a Pfizer kedvezőbb árat tudott biztosítani, így a kormány nem látta szükségét Moderna oltóanyagok megvásárlásának.

Egy korábban kiszivárogtatott árlista alapján a Pfizer esetében egy ember (kétszeri) beoltása 24 eurós költség, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi közlése alapján a kínai vakcina esetében is hasonló áron biztosítható. A Moderna ennél valamivel drágább, ám a Sinopharmmal ellentétben korszerűbb a hatóanyag.

Orbán Viktor korábban többször beszélt arról, hogy az oltóanyagok ára nem lehet akadálya a beszerzéseknek – idézi fel az RTL.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Csatlós Hanna 2021. április. 17. 20:00

A „3000 éve elveszett egyiptomi aranyváros” minden volt, csak nem elveszett és nem arany

Különösen jó állapotban tárták fel egyiptomi régészek a körülbelül 3400 évvel ezelőtt létezett város, Aton romjait Luxornál. Vajon kik laktak a házakban, és miért halt ki évezredekkel ezelőtt a település? Miért csak most bukkantak rá a kutatók és ezzel megtalálták-e az egyiptomi Pompejit vagy az afrikai Eldorádót? Bács Tamást, az ELTE Egyiptológiai Tanszékének vezetőjét kérdeztük, aki több mint 20 éve maga is ásatásokat vezet a régióban.