Vállalkozás hvg.hu 2020. szeptember. 16. 13:55

Berki Krisztián és Hajdú Péter volt cége is rajta van a NAV adóslistáján

A NAV azoknak a nevét és elérhetőségét teszi közzé, akiknél az előző negyedévben 10 millió forintnál, nem magánszemélyek esetében 100 millió forintnál nagyobb összegű adóhiányt állapítottak meg.

Kevesebb magánszemély és vállalkozás került fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelentős összegű adóhiánnyal rendelkező adózókat felsoroló listájára az idei második negyedévében az előző negyedévhez képest. Ezúttal 60-an vannak a listán szemben a korábbi 79-cel. A NAV azoknak a nevét és elérhetőségét teszi közzé, akiknél az előző negyedévben 10 millió forintnál, nem magánszemélyek esetében 100 millió forintnál nagyobb összegű adóhiányt állapítottak meg.

A második negyedévben a nagyadós listára került 32 magánszemély és 28 vállalkozás összes tartozása 25,5 milliárd forint, ebből a megállapított adóhiány 10,8 milliárdot, a kiszabott mulasztási és adóbírság pedig 14,7 milliárdot tesz ki.

A legnagyobb adóhiányt, 1,8 milliárd forintot a budapesti székhelyű Total-Ink Kereskedelmi Kft.-nél tárta fel az adóhivatal, és még 3,3 milliárd forint bírságot is kiszabott. A Napi.hu cikke szerint a Total-Ink ügyvezetője egy szlovákiai lakóhellyel rendelkező férfi, a tulajdonosa a szintén nagykereskedő SCH Trade Irodatechnika Kft. A 2018-as beszámolójában az állt, hogy egy tucat kapcsolt vállalkozása van, ezek főleg szintén nagykereskedelemmel, és vagyonkezeléssel foglalkoznak.

A NAV több mint kétmilliárd forintot hajtana be egy magánszemélyen, amely a lista második legnagyobb adótartozója: a budapesti lakóhelyű Bedő Andrással szemben 777 millió forint adóhiányt állapítottak meg, és 1,4 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki. Az eredményes behajtásnak azonban feltételezhetően nincs sok esélye, ugyanis Bedő neve 19 vállalkozásban tűnik fel cégvezetőként vagy tulajdonosként a Céginfo.hu keresőjében, de közülük 17 felszámolással vagy kényszertörléssel megszűnt, vagy folyamatban van a megszüntetésük, a két még működő cégben pedig már nem tag, illetve cégvezető. A vállalkozások többsége egykor gépjármű-kereskedelemmel foglakozott, de volt köztük vegyes termékkörű nagykereskedelemmel, pr-rel és épületgépészeti szereléssel foglalkozó társaság is.

A 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek listáján (2020. június 30. állapot szerint) 2793 név olvasható, közülük 2051-en magánszemélyként, 703-an egyéni vállalkozóként halmoztak fel tartozást. Továbbá 39 olyan személy is nagyadós, akik a NAV adatai szerint nem rendelkeznek lakcímmel. Visszatérő név a listán Berki Krisztián tévés celeb, aki indult a főpolgármesteri posztért.

A 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező szervezetek június végi listájára 1361 gazdasági társaság került fel, közülük két vállalkozás csődeljárás alatt van, 226 cég működik, a többi viszont már kényszertörlés, felszámolás vagy végelszámolás alatt áll – ami azt jelzi, hogy nem sok reménnyel kecsegtet a velük szembeni százmilliárdos nagyságrendű adótartozás behajtása.

A működő cégek között van Hajdú Péter műsorvezető és producer egykori műsorgyártó vállalkozása, a Frizbi Entertainment Kft., amely közvetve egy ukrajnai magánszemély tulajdonába került. A Frizbinél a NAV 494 millió forint adóhiányt tárt fel. A cégnél 2016-ban adónyomozás indult, ami most nyár elején vádemeléssel zárult – értesült a Magyar Hang. A fővárosi főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emeltek vádat. A Magyar Hang a vádiratra hivatkozva azt állítja, Hajdú az egyik vádlott, bár ezt az ügyészség nem árulta el. A cég áfafizetési kötelezettségét csökkentette jogellenesen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!