Vállalkozás MTI/hvg.hu 2020. szeptember. 08. 14:48

Csak két uniós ország gazdasága esett nagyobbat a magyarnál a második negyedévben

A magyar gazdaság 14,5 százalékkal zsugorodott a második negyedévben, a foglalkoztatottak száma 5,3 százalékkal csökkent. Mindkét adat a harmadik legrosszabb az unióban.

A második negyedévben az euróövezetben 11,8 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez képest az Eurostat második becslése szerint. Első becslésében 12,1 százalékos csökkenést mutatott ki az Eurostat, de a második becslésben kihozott enyhébb mértékű csökkenés is a nyilvántartás 1995-ös kezdete óta regisztrált legnagyobb visszaesés.

Az Európai Unió 27 tagállamának a bruttó hazai terméke a második negyedévben az Eurostat második becslése szerint 11,4 százalékkal csökkent a megelőző negyedévhez képest, ami kisebb, mint az első becslés volt. A második negyedévi GDP-csökkenés az EU estében is a valaha regisztrált legnagyobb.

Akkorát zuhant az EU GDP-je, mint még soha

Az egyéni vállalkozók aktivitásán látszik, hogy már jövünk ki a válságból - állítja az MNB inflációs jelentése. A jegybank szerint idén nőni fog a GDP, a munkanélküliség az év végére már alig lesz rosszabb, mint a járvány előtt volt, de a béremelkedés lassulásán látszik majd egy ideig a krízis.

Negyedéves bázison, vagyis az első negyedévhez képest Spanyolországban csökkent a GDP a legnagyobb mértékben a második negyedévben, 18,5 százalékkal. Horvátországban 14,9 százalékos, Magyarországon 14,5 százalékos volt a negyedéves GDP-csökkenés. A görög GDP 14,0 százalékkal, a portugál 13,9 százalékkal, a francia 13,8 százalékkal csökkent negyedéves bázison a második negyedévben.

Magyarország nemcsak a GDP negyedéves csökkenésében tudott dobogós helyet elérni, hanem a foglalkoztatottság csökkenésében is. A foglalkoztatottak száma a második negyedévben (a megelőző negyedévhez képest) egyetlen tagállamban tudott minimálisan, 0,6 százalékkal nőni: Máltán. Magyarországon 5,3 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma, ez a harmadik legrosszabb eredmény Írország (–6,1 százalék) és Spanyolország (–7,5 százalék) után.

Boríthatja az eddigi terveket a váratlanul rossz GDP-adat

A piac szinte meg se rezdült a hírre, hogy a magyar gazdaság százalékpontokkal mélyebb recesszióban volt a második negyedévben, mint bárki gondolta. A központi költségvetés hiányát és annak finanszírozását érinti a vártnál nagyobb visszaesés, és talán már a jegybank is kénytelen lesz elengedni örök optimizmusát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!