Vállalkozás Balla Györgyi 2020. szeptember. 02. 06:30

"Szinte minden szálloda bezárhat Budapesten" – ezt várják az újabb határzártól

Balla Györgyi
Szerzőnk Balla Györgyi

Be- és kiutaztatással foglalkozó utazási irodák, szállodák és éttermek képviselőit kérdeztünk arról, mihez kezdenek most, hogy a kormány szeptembertől ismét lezárta a határt a külföldi turisták előtt. Stratégia nincs, csak a remény, hogy egy hónap múlva enyhülhetnek a szabályok. Ma egyeztetnek a szakmai szervezetek.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy a kormány szeptember elsejétől ismét lezárja a beutazók elől a magyar államhatárt. Az ezzel kapcsolatos részletes szabályok, amelyeket a koronavírus-fertőzések számának növekedésével magyaráztak, vasárnap jelentek meg a Magyar Közlönyben. Keddtől nem magyar állampolgár nem léphet be az országba, kivéve,

  • ha állandó, vagy 90 napon túli magyarországi tartózkodási engedélye van,
  • ha itt dolgozó sportoló vagy sportszakember,
  • ha szállítmányozó,
  • ha hivatalos látogatáson van,
  • ha az elmúlt fél évben elkapta a koronavírust.

Az előírások szerint külföldi csak úgy, például turistáskodni nem jöhet Magyarországra. Kivéve a visegrádi országok lakóit: Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldalán közölte, hogy Bledben, a Stratégiai Fórumon Andrej Babis cseh miniszterelnök azt kérte Orbán Viktortól, azok a cseh állampolgárok, akik szeptemberre már lefoglalták magyarországi szállásukat, beutazhassanak.

Babis és Orbán

Ennek engedtek, közölte a miniszter, aki később azt is bejelentette, hogy a lengyelek és a szlovákok is beléphetnek szeptember elseje után Magyarországra negatív koronavírusteszttel.

Ez persze csepp a tengerben: a beutaztatást már eddig is súlyosan érintette a járványhelyzet. Korábban egy neve elhallgatását kérő utazási iroda tulajdonosa és ügyvezetője a hvg.hu-nak azt mondta, a beutaztató piac és a tömeges kiutaztatás is padlón van. A szakmában az elején arra számítottak, hogy 2-3 hónap elteltével elindulnak a foglalások, és szép lassan minden visszaáll a régi kerékvágásba, de nem így lett. Az ügyvezető szerint ma már tisztán látszik, hogy „amíg nem lesz vakcina, a klasszikus ki- és beutaztató piac nem fog beindulni számottevően”.

Már eddig is volt példa arra, hogy utazási irodák mentek csődbe a járvány miatt: a Robinson Tours május 9-én jelentett csődöt, május végén pedig leállt a görög utakra specializálódott Aeolus Utazási Iroda is.

Bizalomvesztés

Ma Magyarországon valamivel több mint ezer regisztrált utazási iroda van, de aktívan kevesebb foglalkozik utazásszervezéssel és -közvetítéssel. A Magyar Beutaztatók Szövetségéhez például húsz iroda tartozik. Lázár Judit, a szövetség elnöke a hvg.hu-nak azt mondja, eddig abban reménykedtek, hogy ősszel lesznek szervezett utak, jönnek kisebb csoportok, de mára

teljesen kilátástalan lett a helyzet.

Úgy fogalmazott, külföldi partnereiket eddig arról győzködték, hogy Magyarország biztonságos, jöjjenek nyugodtan, itt nem lesznek fertőzöttek. „Terveztek, értékesítettek, és most hirtelen, egyik napról a másikra azt mondjuk nekik, hogy mégsem jöhetnek” – hangsúlyozza, hozzátéve, hogy Gulyás Gergely pénteki bejelentése óta sorra mondják le a külföldi partnerek a magyarországi utakat,

köszönik, de ilyen bizonytalanságba nem tudják ide küldeni a turistákat.

A szakmában dolgozók korábban még abban bíztak, hogy mire a karácsonyi vásárok nyitnak, rendeződik a helyzet. Lázár Judit szerint erre csekély az esély, a külföldi utazási irodák ugyanis nem bíznak meg Magyarországban, mert ha augusztus 28-án kiderült, hogy szeptember 1-jétől nem lehet belépni az országba, akkor félő, hogy ez máskor is megismétlődik.

Ami a nyarat illeti, a beutaztatás „nagyon gyenge volt” az elnök szerint. „Minimális foglalás volt augusztusban, akkor is inkább a hajósok jöttek.” Ők sem annyian, mint korábban: míg a járvány kitörése előtt naponta 10 folyami hajó hozott turistákat budapesti városnézésre, addig idén nyáron hetente ennek a fele kötött ki. Turistából is kevesebb volt a fedélzeten, főleg európaiak, németek érkeztek, amerikaiakról, illetve ázsiaiakról szó sem lehetett.

Ahogyan arról korábban a hvg.hu is beszámolt, Budapest, az ország legfontosabb turisztikai régiója nem kapott valódi segítséget a járványhelyzetben. A KSH adatai szerint a fővárosban gyakorlatilag le is nullázódott a turizmus. „Úgy számolom, hogy jövő tavaszig nem sok változás lesz” – összegzi Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Noha a szektorban már tavasszal is voltak leépítések, az elnök szerint a szállodáknak most komolyan át kell gondolniuk, hogy hány munkatársat tudnak kifizetni jövő tavaszig,

biztos, hogy lesznek elbocsátások.

A beutaztatók szövetsége is úgy kalkulál, hogy az irodák minimális létszámmal fognak működni, és a szakképzett munkaerő odalesz.

Elképzelhető, hogy jó páran elmennek külföldre dolgozni, vagy más szektorokba, „több diplomás, nyelveket beszélő emberekről van szó, akik lehet, hogy a bizonytalanság miatt pályát módosítanak” – magyarázza Flesch Tamás, aki elárulja, meglepte a kormány döntése a határzárról. A szakmában számítottak rá, hogy lesznek korlátozások, de nem gondolták, hogy ilyen mértékűek. „Valószínűleg ugyanaz fog történni, ami március végén, április elején: ha zárva vannak a határok, a budapesti szállodáknak semmi esélyük nincsen, technikailag be kell zárni.” Ez azt jelenti, hogy noha vendég a hotelekben nem lesz, a személyzet egy részének ott kell lennie, hogy karbantartsa, takarítsa a szállodát. Az elnök szerint mindössze egy-két szálloda marad majd nyitva Budapesten, a többi be fog zárni.

Államra várva

Nyár közepén írtunk arról, hogy az utazási irodák már a tartalékaikat élik fel, ezért a kormánytól kértek segítséget. Levelet írtak a pénzügyminiszternek és az állami turizmusirányítás illetékeseinek, hogy a június 30-án lejárt járulékkedvezmény és a rövidített munkaidő lehetőségét terjesszék ki az utazási irodák számára február 28-ig. Ellenkező esetben ellehetetlenülhet az utazásszervezés a téli hónapokra is, hiszen egyik érintett ország – a karibi térség, a Seychelle-szigetek, Bali és Thaiföld – sem javasolt utazási célpont. A hvg.hu úgy tudja, a kormány augusztus végére ígért választ, de ezt máig nem kapták meg az irodák. Közben György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg a kormány a bértámogatásokat.

A be- és kiutaztatással foglalkozó irodákat tömörítő szakmai szervezetek szerdán újra összeülnek, hogy eldöntsék: közösen kérjenek ismét a kormánytól segítséget vagy külön-külön. Állami támogatás nélkül ugyanis esélyük sincs a talpon maradásra. „Mi ezt nem tudjuk feladni, a környező országokban a turizmust kiemelten támogatják a kormányok, nem ingyen pénzt kérünk, amit lehet, megteszünk érte, eddig hoztuk a GDP 11 százalékát, nem hiszem, hogy ezt így el kellene engedni” – sorolja a beutaztatókat képviselő Lázár Judit.

Járatokat kell majd törölni

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének képviseletében abban reménykedik, hogy a határzár valóban nem tart 1 hónapnál tovább, ahogyan azt Gulyás Gergely is bejelentette a múlt pénteki Kormányinfón. Magyar állampolgárok elviekben utazhatnak külföldre, azonban ha visszatérnek, két hétre karanténba kell vonulniuk, amit két negatív teszttel tudnak kiváltani. „Ez nyilván nem kedvez a külföldi utazást tervezőknek” – mondja a szövetség vezetője, aki szerint nem az a fő veszély, hogy mennyi utazási iroda megy csődbe, ennél fontosabb, mennyi munkahely, hány család megélhetése kerül veszélybe.

Elmondta, hogy aznap, amikor a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette a szigorítást, charterjáratok indultak Görögországba, és az utasok közül csak kevesen álltak el a nyaralástól. „A jelentkezők 20-25 százaléka lépett vissza”, a többiek azt mondták, rákészültek az utazásra, a szabadságukat is kivették, elutaznak a görög tengerpartra. Molnár Judit arra számít, hogy a jövőben ez változni fog: egyre többen mondják majd le a tervezett utakat, és az sem kizárt, hogy járatokat fognak törölni.

Ezt teheti, aki nem tud utazni
A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének ajánlása szerint, aki utazási irodán keresztül foglalt és szeretne külföldre utazni, könnyebb helyzetben van, ha mégis úgy döntene, hogy nem utazik a szigorúbb szabályok miatt, az irodák ugyanis segíteni fogják. Lényeges, hogy az iroda tudja-e vagy sem az utazási csomagban vállaltakat teljesíteni, van-e olyan elháríthatatlan és rendkívüli körülmény, amely a csomag teljesítését jelentős mértékben befolyásolja. Aki saját maga szervezte az útját, és nem szeretne elutazni, lényegesen rosszabb helyzetbe kerül, különösen, ha a célállomás fogadja az utazókat. Kérdés, hogy vállalja-e a hazai karantént vagy kifizeti a kétszeri teszt költségét, esetleg elveszti a befizetett út árát. Az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről rendelkező 472/2017.(XII.28) Korm. rendelet segíthet az eligazodásban, de számos problémát is felszínre hozott a szabályozás alkalmazása, különös tekintettel a jelenlegi járványhelyzetre.

Az IBUSZ például közösségi oldalán máris közölte, a szeptember 1-je után induló, valamennyi charterjáratát törli. A cég a Facebookon úgy fogalmaz, "az elmúlt napokban a Magyar Kormány által meghozott döntések alapján a kiutaztatás végképp ellehetetlenült". Azt írják, sajnálják, hogy sok utastól el kell venni az idei nyaralás lehetőségét, a korlátozások és a visszamondott utak mennyisége alapján azonban nem volt más választásuk.

Közben a magyar utazási irodák megállapodást kötöttek a Neumann Labs céggel, hogy az utazásról visszatérők számára alkalmanként 12 ezer 500 forintért végeznek koronavírus-tesztet. Az erről szóló hír szintén az IBUSZ Utazási Irodák Kft. oldalán jelent meg. Ez azt jelenti, hogy a két mintavételért személyenként 25 ezer forintot kell fizetniük azoknak, akik külföldről térnek vissza Magyarországra. Fontos, hogy a két mintavétel közt 48 óra elteljen, illetve mindkét vizsgálat 5 napon belül megtörténjen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Lengyel Tibor 2021. június. 20. 15:00

Könnyen szerzett százmilliók - az államban nyugodtan bízhatnak Gődény és társai

Közeledik a 2022-es választás, de még a 2018-as után is 2,1 milliárd forintot próbál behajtani az állam azoktól a pártoktól, amelyek nem érték el akkor az 1 százalékos eredményt és emiatt vissza kellene fizetniük a kampánytámogatást. Köztük van az ezzel már 2014-ben megbukó, de azóta más miatt elítélt egykori monoki polgármester, Szepessy Zsolt, valamint a járványveszélyt tagadó Gődény György pártja is. Semmi garancia nincs rá, hogy mindez nem ismétlődik meg jövőre.