Vállalkozás hvg.hu 2020. január. 14. 12:45

A kormány nevelési célzattal sem ad több pénzt a fővárosi Biodómra

A kormány már bőven beletette a maga részét a fővárosi állatkertben épülő Biodómba, nem lehet minden elszálló költségű projektre csak úgy pluszpénzt adni – állítja Fürjes Balázs. A kormány Budapest-államtitkára az állatkert főigazgatóját hibáztatja a kialakult helyzetért.

„Mi tehetetlenek vagyunk. Rengeteg eszköze van a fővárosnak, minden eszköz az állatkert vezetésének kezében van” – mondta Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az Inforádiónak a fővárosi Biodómról, amelyről az önkormányzati választások után derült ki, hogy hiányzik a befejezéséhez 20 milliárd forint.

Ha ennyi információ alapján, ilyen helyzetekben a kormány újra meg újra pénzt adna, akkor holnap az összes önkormányzat meg mindenki más nálunk kopogtatna, és gyorsan kiapadna a büdzsé

– mondta az államtitkár, és arra utalt, hogy a kormány nem fog több pénzt adni: „Ez egy nehezen kezelhető helyzet. A kormány a maga támogatását már hozzátette a projekthez, és örül, ha meghívják a megnyitóra.”

Fürjes Balázs szerint nagyon nehéz helyzetbe hozza az országot Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója. Azt mondta, a főigazgatónak volt egy jó szakmai elképzelése, a Biodóm megépítése. A kormányzatot kereste meg az állatkert – egy teljesen fővárosi tulajdonú és fenntartású intézmény –, hogy támogassa ezt. A kormány szívesen támogatta a beruházást.

Egy évvel később Persányi Miklós kérte a beruházási támogatás megemelését, és megígérte, hogy több árnövekedés nem lesz. Ennek tudatában a kormány összesen 45 milliárdot adott. Tarlós István előző főpolgármester is felhívta az állatkert figyelmét, hogy többször ne kérjenek pénzt. A kormány nem kért beleszólást, az állatkert vezetése önállóan irányított, ő írta ki a közbeszerzéseket – mondja Fürjes. Ezt követően azt hallotta a kormány Karácsony Gergelytől, hogy hiányzik még 20 milliárd forint – tette hozzá.

Beengedtek a félkész Biodómba, és állítják, nem lesz túl magas a rezsi - videó

Bedőlhet a megálmodott projekt, ha az állam vagy a főváros nem fizet plusz 20 milliárd forintot a biodóm befejezésére. Patthelyzet van, nyilván ettől nem volt független az a keddi sajtóbemutató, amelyet az Állatkert igazgatója tartott a félkész épületben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Lengyel Tibor 2021. június. 20. 15:00

Könnyen szerzett százmilliók - az államban nyugodtan bízhatnak Gődény és társai

Közeledik a 2022-es választás, de még a 2018-as után is 2,1 milliárd forintot próbál behajtani az állam azoktól a pártoktól, amelyek nem érték el akkor az 1 százalékos eredményt és emiatt vissza kellene fizetniük a kampánytámogatást. Köztük van az ezzel már 2014-ben megbukó, de azóta más miatt elítélt egykori monoki polgármester, Szepessy Zsolt, valamint a járványveszélyt tagadó Gődény György pártja is. Semmi garancia nincs rá, hogy mindez nem ismétlődik meg jövőre.