Oroszi Babett
Szerzőnk Oroszi Babett

Már az eddigi tulajdonosi és személyi változások is jelzik a TV2-nél, hogy nem piaci alapon dől el a jövője. A kormány által favorizált egyik bank vezetője is bejelentkezett érte, és nem mondható nagy meglepetésnek, hogy a háttérben felsejlik Mészáros Lőrinc alakja is.

Az év elején elhunyt filmipari kormánybiztos Andy Vajna sokmilliárdos vagyont hagyott maga után, és bár sokan azt gondolhatták, hogy mindent özvegye, Vajna Tímea örököl, a NER világában nem így mennek a dolgok. Erre utalnak azok a változások is, amelyek a közelmúltban történtek a TV2-nél. 

További részletek a médiapiaci mozgásokról az e heti HVG-ben
A HVG e heti száma részletesen foglalkozik a TV2-vel, illetve a többi médiügyi eseménnyel is. A cikkből a többi közt kiderül, hogyan reagált Vida József a HVG érdeklődésére a TV2 ügyében. A HVG-nak sikerült megszólaltatnia több népszavást is, miután kiderült, hogy Puch Lászlótól Leisztinger Tamáshoz kerül a lap. De nemcsak a Népszaváról jöttek hírek, a propagandabirodalomból is. Arra a felvetésre, hogy a 888.hu-t is lejjebb csavarná a kormány, G. Fodor Gábor főszerkesztő reagált. A HVG-ből kiderül az is, hogy ki lehet még a tagja a Habony Árpád által gründolt nemzetközi újságírócsapatnak.

Alábbi cikkünkben megpróbáljuk eligazítani olvasóinkat a csatorna körüli ügyek rengetegében, bemutatjuk a legújabb vezetőket és a vadiúj tulajdonosokat is. Cikkünkben felhasználtuk azokat az új igazgatósági tagokról szóló információkat, amelyeket a Válasz Online február közepén közölt, valamint a G7 írásait az új tulajdonosokról. Emellett a HVG, illetve a hvg.hu által feltárt új információkat is olvashatnak majd. 

Sokatmondó helycsere az élen

 A TV2 kulcsfontosságú Vajna-ingóság, az RTL Klub mellett a legnagyobb kereskedelmi csatornáról van szó, amely Andy Vajna halálával kvázi gazdátlanul maradt - bár nem sokáig, a NER-gépezet ugyanis szinte azonnal működésbe lépett, fontos változások jöttek. 

A sokáig épp a konkurens RTL Klubot vezető, majd Vajna-közeliként számontartott Dirk Gerkens vezérigazgató például - közös megegyezéssel - távozott. Helyét ideiglenesen a korábban a kormánypropagandát csúcsrajárató MTVA-t, majd a Mészáros Lőrinc-féle Echo TV-t irányító Vaszily Miklós vette át, aki bár már tavaly megjelent a csatornánál (mint igazgatósági tag), jelentősége csak Vajna halála után nőtt meg, akkor viszont jelentősen - ő lett a TV2 igazgatóságának elnöke lett. (A Média1 információi szerint a vezérigazgatói pozíciót a jövőben nem ő, hanem a Magyarországon eddig ismeretlen Pavel Stanchev tölti majd be.)

Vaszily Miklós

Mészáros és Szíjj emberei is a csapatban

Vajna halála után nemcsak Vaszily szerepe nőtt meg, hanem új emberek is érkeztek az igazgatóságba. Bekerült például Kertész Tamás József, aki ügyvéd, de nem akármilyen: a nevét viselő iroda a Mészáros-féle Konzum Nyrt. jogi képviseletét látja el. Új szereplőként robbant be továbbá Czira Szabolcs is, akiről ugyancsak nem nehéz kitalálni, kihez tartozik, ugyanis a Duna Aszfalt milliárdos tulajdonosának, a Mészáros Lőrinccel rendszeres üzleti kapcsolatokat ápoló (az MKB Bankban például együtt tulajdonosok) Szíjj Lászlónak a veje. Új fiúként érkezett a TV2 vezető testületébe Samuel R. Falconello, aki viszont egyértelműen Vajnához köthető, korábban üzlettársak voltak.

Foglaljuk tehát össze a jelenlegi felállást: 

  • az igazgatóság elnöke Vaszily Miklós, Mészáros korábbi tévéjének és a propagandista MTVA-nak egykori vezérigazgatója
  • igazgatósági tag lett Kertész Tamás, Mészárosék tőzsdei cégének ügyvédje, valamint Czira Szabolcs, Szíjj László veje, illetve Samuel R. Falconello, Vajna korábbi üzlettársa
  • igazgatósági tag maradt Barna Zsolt, az OTP általános vezérigazgató-helyettese, Mészárosék egyik cégének FB-tagja, akinek egyik érdekeltsége részt vállalt Mészáros tiszapüspöki kukoricafeldolgozójának kivitelezésében 
  • tag maradt Horváth Balázs is, akit a Válasz Online a Habony-Rogán-közeli élcsapathoz kötődő ügyvédként azonosított
  • a testület tagja az IKO-műsorgyártó feje, Rákosi Tamás milliárdos, aki korábban az RTL Klub fő beszállítója volt, még akkor, amikor Dirk Gerkens vezette azt. Rákosi azonban ezen kívül - ha minden igaz - egy viszonylag bonyolult céghálón keresztül a csatorna kisebbségi tulajdonosa is lett (erről a részleteket lásd alább).

Rákosi Tamás: “Van érdekeltségem benne”

A G7 írta meg elsőként, és a módosított alapszabályból is kiderül, hogy a TV2-nek Vajna halála után lett egy új részvényese, a Máltára bejegyzett Medialog Worldwide Ltd. A cég a TV2 Zrt. 5 000 004 darab részvényéből négyet szerzett meg, bár ez egyelőre nem jár szavazati joggal és több mint hat évig osztalékra sem jogosít, szerepét mégsem szabad elbagatellizálni. A G7 szerint például létezik egy meghatalmazás, amely arról szól, hogy a megbízott ügyvédi iroda szavazhat a tulajdonos helyett, ennek viszont csak akkor van értelme, ha a cég a jövőben olyan értékpapírokat is szerez, amelyekkel aktív résztvevője lehet a közgyűléseknek.

Ahogy azt korábban a HVG hetilap kiderítette, a Medialog tulajdonosa jelen pillanatban a luxemburgi Mangusta Invest SA, a cégről pedig a TV2 már említett igazgatósági tagja, Rákosi Tamás nyilatkozata szerint részben az övé. A 444-en más témában jelent meg egy cikk, amelyben kitérnek a Mangusta Investre is, ebben utal Rákosi arra, hogy a vállalat hozzá köthető. Egészen pontosan azt mondja, “van érdekeltsége benne". 

Ez alapján tehát Rákosi a TV2 egyik kisebbségi tulajdonosa, legalábbis ha elhisszük, amit mond - bár a nyilvános luxemburgi cégiratokban ezt nem találtuk meg. Az Investigative Dashboard nevű nemzetközi oknyomozó szervezet segítségével vizsgáltuk át a dokumentumokat, és velük egyetemben arra jutottunk, hogy a Mangusta tulajdonosa egy bizonyos Marie-Laure Aflalo.

A cégháló állomásai a legutolsó elérhető adatok szerint ezek:

Marie-Laure kicsoda? - tehetnénk fel a kérdést, joggal, a válasz viszont nem annyira egyszerű. Ami biztosan kijelenthető, hogy Aflalo nem független Rákosi Tamástól, mindkettőjük nevét megtaláljuk például további három luxemburgi vállalat papírjai között. 

Ezek az alábbiak:

  • az Opticorp (a csatolt, 2015-ben kelt dokumentumban Rákosi lemond igazgatói posztjáról a cégben, és Aflalo kerül a helyére)
  • a Gekoq (melynek van, illetve 2017-ben még biztosan volt egy 7 személy szállítására alkalmas magángépe, amelyről Átlátszó azt írta: “a Beechjet 400-A legfrissebb útjai alapján úgy fest, hogy ez a gép vagy mást sem csinál, mint az erős brüsszeli és luxemburgi kötődéssel rendelkező Rákosit fuvarozza")
  • a Simade SA, amelyben a 2013-ban kelt dokumentum szerint mindketten igazgatóként voltak jelen.

A TV2 sajtóosztályán keresztül kerestük Rákosi Tamást, hogy megtudjunk részleteket a Mangustáról, Aflalóról, és úgy általában erről az egész ügyletről, de nem kaptunk választ.

Még egy rejtély - vagy talán nem is az?

A TV2 többségi tulajdonosa van, a Magyar Broadcasting Co. Kft., amely egészen eddig kizárólag Andy Vajnához kötődött, a közelmúltban viszont ebben a cégben is megjelent egy új szereplő. Ez a G7 értesülése szerint a január közepéig egy cinkotai családi házban működő családi vállalkozásról, a BusinessHelp Kft. nevű cégről van szó, amely a G7 által feltárt adatok szerint 2016-tól csaknem 20 milliárd forint előleget fizetett a Magyar Broadcastingnak az elmúlt pár évben, úgy, hogy mindeddig nem jelent meg abban tulajdonosként, a minap viszont vásárolt a cégben egy darab ezer forint név- és kibocsátási értékű osztalékelsőbbségi részvényt (ez a változás az online elérhető cégadatbázisokban cikkünk megjelenéséig nem volt benne). 

Fontos fejlemény, hogy a BusinessHelp Vajna halála előtt pár nappal Fári Ádámé lett, aki korábban a kormány által favorizált bank, a Takarék Csoport elnök-vezérigazgatójának, Vida Józsefnek a tanácsadójaként nyilatkozott. Vida pedig épp a napokban jelentette be, hogy tárgyal a kereskedelmi televízió megszerzéséről. Vidát szintén szeretik Mészáros Lőrinc-közeliként emlegetni, a csúcsbankár ugyanis bekerülhetett Mészárosék tőzsdei cége, az Opus Global igazgatóságába.

Összességében tehát most az a helyzet, hogy a TV2-ben vezetői szinten már alig maradtak olyanok, akiket Vajna köreihez lehetne sorolni, többségben vannak a NER, illetve Mészáros emberei. Tulajdonosnak pedig egy olyan bankár jelentkezett be, akit Mészáros Lőrinc bizalmasaként tartanak számon.

Mi pedig ebben az egészben csak azt nem értjük, ha igaz, hogy valójában Mészáros Lőrinc akarja megszerezni a csatornát, akkor miért kellenek ez a kanyarok, miért nem veszi meg egyszerűen ő maga. Pénze lenne rá.

Cikkünk elkészítésében az Investigative Dashboard nyújtott segítséget, a magyar céginformációk az Opten adataiból, illetve a munkatársaink által megszerzett dokumentumokból származnak. A cikkünkhöz felhasznált máltai, luxemburgi és magyar cégiratokat ezen a linken nézhetik meg

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech Bedő Iván 2021. május. 13. 13:12

Ha már a rendőrséget is zsarolják, akkor tényleg baj van

A hackerek az ellopott adatokat már nemcsak titkosítják, hanem azzal zsarolnak, hogy ki is szivárogtatják az érzékeny információkat. A kiberbűnözők eszköztára bővül, már nem félnek közművek - mint most egy olajvezeték - ellen bevetni őket, vagy akár a hatóságokat is támadják. A háttérben felsejlenek a kevésbé demokratikus berendezkedésű államok.