Vállalkozás hvg.hu 2019. április. 11. 13:36

Mészárosék már 42 ezer hektáron vadásztatnak, de a zsebkendőnyi békési területet sem eresztik

Mészárosék még mindig vadásznak Bélmegyeren, pedig már két jogerős ítélet is a helyieknek adott igazat, a legutóbbi hétfőn. A család vadászati cége már negyvenkétezer hektáron vadásztat, a békési terület ennek a tizede csupán, mégsem engedik.

„Még tegnap is hallottam a lövéseket” – mondja Lovas József azok után, hogy hétfőn egy újabb perben hoztak jogerős ítéletet, hogy újra ők, vagyis a helyiek vadászhassanak Bélmegyer környékén. Már kétszer is bíróságra került a Mészárosékkal való küzdelmük, már mindekttőben jogerősen pert nyertek, mégsem ők vadásznak a saját földjeiken.

A Bélmegyeri Földtulajdonosokat jogsértően puccsolták meg még két évvel ezelőtt, akkor gyorsan észbe kaptak, és pert indítottak, hogy az igazukat bizonyítsák. Ebben a perben hoztak jogerős ítéletet tavaly júniusban, de akkor a vadászati jogot jóváhagyó hatóság tett keresztbe, csak úgy hagyták volna jóvá a megpuccsolt társaság jogának visszaállítását, ha egy perben bizonyítják, hogy az megilleti őket. Hétfőn már ebben a perben is jogerősen döntött a bíróság, de egyelőre minden maradt a régiben.

A bélmegyeri vadászatokat is hirdető Vadász Vért Kft honlapján még mindig elérhetők a „túrák”, de a bélmegyeri vadászkastély oldalán is lehet még jelentkezni a vadászatokra. A Vért Vadászati Kft-t még 2016-ban, a Vadászati Törvény módosításának 2017-es hatályba lépése előtt alapította a Mészáros család, pár ezer hektárral indultak, a honlapjuk szerint ma már negyvenkétezer hektáron vadásztatnak.

Negyvenkétezer hektáron vadásztatnak

Mészárosék már a vadászatban sem kispályások, tavaly év végén végül Simicska mezőgazdasági cégeire is rátették a kezüket, ezzel együtt a vadászterületeiket is bekebelezték. Alig száradt meg a tinta az adásvételi szerződésen, de 25 ezer hektáros vadászterületként már kínálja is a vadászoknak az ország nyugati csücskét is a Vért Vadászati Kft.

A cég honlapjából az derül ki, hogy a Gerecse –Hegység területen, 5540 hektáron, a Vérti Nagyvadas területén, 300 hektáron, a Ginza Nagyvadasban 300 hektáron, a Vál-Völgyi Vadásztársaság pedig 11 ezer hektáron várja a vadászokat, és ehhez jön még a tavaly év végén megvásárolt Mezort Zrt vadászterülete, ami 25 ezer hektárra rúg. A honlapon ugyan feltüntették úti célként, vadászati lehetőséggel a bélmegyeri vadászterületet is, de itt, talán a lelkiismeretükre hallgatva, a terület nagyságát nem tüntették fel, de ahogy korábban is írtuk, itt mindösszesen 4500 hektár sorsa forog kockán.

A felcsúti nagyvad felfalja a bélmegyeri apróvadat (is)?

Az előzményekhez tartozik, hogy még 2016-ban a Mészáros család megvásárolta a Békés megyei Csabatáj Zrt-t és a Hidashát Zrt-t is. Ez utóbbi tulajdonában van régóta a bélmegyeri vadászkastély, de egy zsebkendőnyi területe van csak a kastély körül. A 2016-os Vadgazdálkodási Törvény új vadászati egységeket határozott meg, de a korábban tíz évre elnyert vadászati jogok is lejártak. Így  újra lehetett osztani a vadászterületeket, ez történt Bélmegyeren is. A korábban a vadászati jogra szerződött Bélmegyeri Földtulajdonosok Vadásztársasága azonban nem aggódott, mivel a terület legnagyobb része a tagok tulajdonában volt, így joggal gondolták, hogy a földtulajdonosok közössége ismét velük fog szerződést kötni. Ám Mészárosék gyorsan bejegyeztettek egy vadásztársaságot, és azt is elérték, hogy a tulajdonosi közösség mellettük voksoljon. Erről a közgyűlésről derült ki, hogy szabálytalanul hívták össze, hogy a szavazatokat mások megbízásából leadók meghatalmazásai vagy szabálytalanok, vagy egyszerűen hamisak voltak. Ebben az ügyben lettek pernyertesek a helyiek Mészárosékkal szemben, akik viszont már kompletten beépítették a bélmegyeri vadászatot a vadgazdálkodási üzletükbe.

Felhívtuk a bélmegyeri vadászkastély vadászati ágazatvezetőjét, hogy meddig hirdetik még a vadászatot. Szabó Imre azzal hárított, hogy nincs felhatalmazása a nyilatkozatra, de azt sem árulta el, hogy hol tudunk érdeklődni. Így felhívtuk Mészáros Lőrinc cégének, a Hidashát Zrt-nek a vezérigazgatóját, Csák Gyulát, mivel a vadászkastély a cég tulajdonában van. Csák Gyula azt mondta, hogy még nem is olvasta a legutóbbi ítéletet, és hogy váratlanul érte a megkeresés, küldjünk emailben kérdéseket. A Vért Vadászati Kft honlapján fellelhető címekre is küldtünk emailt, de a vadászati hatósági ügyekben eljáró Békés Megyei Kormányhivatalt is megkerestük. Ez utóbbiakat azért, hogy megtudjuk, hogy mikor függesztik fel a Hidashát-Bélmegyer Vadásztársaság vadászati jogát, és mikor hagyják jóvá a Bélmegyeri Földtulajdonosokét, akik már két és fél éve nézik, ahogy az ő tulajdonukban levő földjeiken Mészárosék vadásznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!