2013. június. 14. 09:52 hvg.hu Utolsó frissítés: 2013. június. 14. 13:45 Vállalkozás

Magyar technológia forradalmasíthatja a filmkészítést

A magyar Zinemath Zrt. olyan új filmkészítési technológiát fejlesztett ki, ami nagyban csökkenti a filmes utómunkálatok költségeit. A zLense egy kamerára rögzíthető hardware és hozzá tartozó szoftvermegoldás. Segítségével a kamera képes a valós teret virtuális objektumokkal kiegészíteni, ami hasonló szabadságot ad a filmalkotók kezébe, mint ha 3D-animációt készítenének.

A Zinemath Zrt. 2012. év elején, a CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap befektetését követően kezdte fejleszteni a zLense technológiát, amely egy kamerára rögzíthető hardware és hozzá tartotó szoftvermegoldás.

A CenTech
 A Central Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 2010 óta kezeli a  CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealapot. Az alapkezelő nemzetközi befektetési tapasztalattal rendelkező menedzsmentje együttesen több mint 50 befektetést hajtott végre az elmúlt években különböző alapokon keresztül. A CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap rendelkezésére álló befektethető tőke nagysága 5 milliárd forint, amely 3,5 milliárd forint visszatérítendő uniós forrásból és 1,5 milliárd forint magánforrásból tevődik össze.

A zLense technológia lényege, hogy a kamerára rögzített mélységszenzor a kamera által felvett képet képkockáról képkockára kiegészíti mélységi információval. A pluszinformáció birtokában a kifejlesztett szoftver folyamatosan képes a kamera által látott képből a tér 3D-s modelljét megépíteni, és a kamerapályát visszafejteni. E kettő funkció segítségével a zLense platform minden egyes képkocka viszonylatában valós időben kikalkulálja, hogy a kamerakép adott pixele a 3D-térmodell melyik pontjával azonos.

A televíziózásban és filmkészítésben a tér 3D-s modellje teszi lehetővé a valóságtól eltérő ábrázolások létrehozását (VFX-effektek). Éppen ezért a tér 3D-s modellezésére jelenleg is számos megoldás létezik, azonban mind telepített szenzorkörnyezetet (több kamera, térben elhelyezett érzékelők stb.) és szervezett stábmunkát igényel. A zLense technológia egyetlen kamerával képes kiváltani a jelenleg alkalmazott költséges, időigényes és sok rendezői kötöttséget okozó megoldásokat, ráadásul úgy, hogy jóval nagyobb kreatív szabadságot biztosít az alkotóknak. A zLense egy platformba integrálja a felvett tér használatának módszereit, radikálisan meggyorsítva és leegyszerűsítve azokat. Így a ma még csak nagyobb költségvetéssel gazdálkodó filmekben már elterjedt technikát jóval szélesebb felhasználói kör számára is elérhetővé teszi.

„A zLense technológiát paradigmaváltásnak tekintjük, amely forradalmasíthatja a TV- és filmipart. A piac mérete hatalmas, világviszonylatban 2000 milliárd dollárra becsülhető, amin belül több szegmensben is robbanhat az új technológia" – mondta Varga Zoltán, a Centrál Csoport vezérigazgatója. „A zLense platform funkcionalitásában túlmutat a jelenleg használt technológiákon, alkalmazása egyszerűbb, és nem utolsósorban jelentős költséghatékonyságot jelent a virtuális effekteket használó produkcióknak” – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Kovács Bálint 2021. április. 20. 20:00

Nick Cave többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Egyszer csak minden reklám nélkül megjelent Nick Cave új lemeze, a teljes egészében a karantén alatt írt és felvett Carnage. Az énekes talán már sosem lesz ugyanolyan, mint az őt ért tragédia előtt, de az új album már olyan, mint a fény az alagút végén.