Itthon hvg.hu 2021. április. 20. 07:53

Magyarország már csak a 92. a Riporterek Határok Nélkül listáján

Három helyet rontottunk egy év alatt.

A Riporterek Határok Nélkül (RHN) közzétette a sajtószabadság-ranglistájának változásait, ami szerint Magyarország három helyet rontva már csak a 92. helyen található.

Az RSF szerint a koronavírus-járványt ürügyként felhasználva az Orbán-kormány tovább növelte befolyását a magyar média felett. A jelentés szerint a koronavírusjárvány kitörésekor olyan jogszabályt fogadtak el, melyek segítségével eljárással fenyegethettek újságírókat álhír terjesztése vádjával, de megemlítették, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva nehezebb hozzáférni a közérdekű adatokhoz.

A Riporterek Határok Nélkül szerint sérült a médiapluralizmus. A jelentés külön kitér a Klubrádió frekvenciájának elvételére és az Index körüli ügyekre is.

Az Európai Unióban egyedül Bulgária helyzete rosszabb, ők a 112. helyen találhatóak. A listát Norvégia vezeti, utána Finnországot találjuk, majd Svédország következik.

A sor végén Eritrea van, előtte Észak-Korea, Türkmenisztán, Kína és Dzsibuti.

Financial Times: A sajtószabadság ellenségei ellen a legjobb védekezés a támadás

Európa egyik legfontosabb lapja úgy ítéli meg, hogy az eddiginél határozottabb támogatásra szorul a negyedik hatalmi ág, és hogy a független sajtóért vívott harc szorosan összefügg a jogállam védelmével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról