Itthon hvg.hu 2021. április. 10. 19:59

Covid-osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Egy neve elhallgatását kérő szemész szerint amit az intenzíves kollégái tudnak, az a Covid esetében nem működik, a megszokott lélegeztetési stratégiák rengeteg embernél nem válnak be.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Siralmasnak nevezte a kórházakban tapasztalható helyeztet egy Covid osztályon dolgozó szemészorvos az RTL Híradónak. Az orvos neve elhallgatását kérve arról beszélt, hogy amíg a normális intenzív ellátásban egy nővérre legfeljebb két, egy orvosra pedig legfeljebb négy beteg jut, addig most előfordul, hogy egy orvosra akár 10 fős részleg jut. Szerinte tovább nehezíti a helyzetet, hogy sok helyen nem intenzíves, hanem más területről érkező nővér dolgozik az intenzív ellátásban, akit két hét alatt képeztek át. Azonban a szemész szerint ennyi idő alatt az intenzíves ápolást nem lehet megtanulni.

Beszélt a betegség kiszámíthatatlanságáról is. Úgy látja, hogy minden, amit az intenzíves kollégái tudnak, az a Covid esetében nem működik, a megszokott lélegeztetési stratégiák rengeteg embernél nem válnak be. Tapasztalatai szerint a lélegeztetőgépre került embereknél 95 százalékos a halálozási arány. Zsákbamacskának nevezte, hogy mi történik azzal, akit intubálni kell. Volt olyan 140 kilós, alapbetegségekkel rendelkező betegük, akit le tudtak szedni a gépről, és volt fiatal, alapbetegség nélküli betegük, aki nem élte túl.

Ugyanakkor szerinte a magas halálozási adatokban az is közrejátszik, hogy a magyarok egészségi állapota rossz, sok az elhízott, a cukorbeteg közöttük.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. május. 13. 20:00

Ki osont be titokban és miért a magyar sportlövő szállodai szobájába?

Példátlan események követik egymást a hazai sportlövészeknél. Előbb a márciusi sportlövő-világkupán Újdelhiben a magyar férfi válogatott két tagja nem állt ki az egyik versenyszám döntőjére, mert harmadik társuk fegyvere szerintük szabálytalan volt. Az elmúlt napok pedig olyan, újabb fordulatot hoztak, amely miatt a magyar sportélet egyik legnagyobb botrányává fajulhat.