Itthon hvg.hu 2020. november. 19. 10:45

Gulyás Gergely: Hétfőn kezdődik a tanárok koronavírus-tesztelése

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a második online kormányinfón számoltak be a részletekről.

  • Jövő szerdai ülésén dönt a kormány a járvány miatti esetleges további szigorításokról.
  • A szociális dolgozók koronavírus-tesztelése pénteken, az általános iskolai tanároké és óvodai dolgozóké hétfőn kezdődik.
  • Kifejezetten rosszak a fertőzési számok az osztrák határ mentén, az ingázóktól fokozott figyelmet kérnek.
  • A járvány tetőzéséről különböző prognózisok vannak, általában decemberre és januárra teszik.
  • Magyarország összesen 12 millió vakcinát kötött le 36 milliárd forint értékben.

Szentkirályi Alexandra a sajtótájékoztató elején mindenkinek megköszönte, hogy betartja a korlátozó intézkedéseket, majd Gulyás Gergely folytatta a kormányülés ismertetésével. Ezen a járványügyi helyzetet értékelte a kormány, a miniszter pedig külön kitért arra az "álhírre", mely szerint a korlátozó intézkedéseket február 8-ára meghosszabbítja. Ezért az Index és a hvg.hu erről szóló "felelőtlen cikkét" nem lehet, csak álhírnek minősíteni – mondta. Hozzátette azt is, hogy az újságírók inkább előbb kérdezzenek, utána írjanak.

Gulyás úgy látja, teljesen egyértelmű volt a szabály, lapunk álláspontja szerint viszont – miközben olvasóink joggal várják el, hogy pontos és megalapozott információval találkozzanak a hvg.hu-n – szerdán a járványügyi korlátozásokról szóló hírünk egy látszólag egyértelmű jogszabályszöveg téves értelmezésen alapult. Ahhoz, hogy a dolog így alakuljon, az is kellett, hogy kellően félreérthető legyen a kedd este megjelent 505/2020-as számú kormányrendelet, amelyben a kormány „meghosszabbította a veszélyhelyzet határidejét” február 8-ig.

A kikerült rendelet megfogalmazása alapján a múlt héten bevezetett szigorú korlátozások és előírások (mint például az este 8-tól kezdődő kijárási-, a gyülekezési- és a rendezvénytilalom, a boltok kora esti zárása, a középiskolai digitális oktatás) februárig hatályban maradnak. Csakhogy a kormány azt közölte, hogy ők nem a korlátozásokat, hanem „az Országgyűlés döntése alapján csak a veszélyhelyzetet hosszabbították meg február 8-ig”, az intézkedések továbbra is december 11-ig hatályosak.

Ez valóban így van, csak – összhangban az Országgyűlés által elfogadott jogszabállyal – a lehetőségét teremtették meg a további intézkedésekre. A hvg.hu-nak nyilatkozó jogászok szerint azonban a kormány a múlt héten kihirdetett 484/2020-as kormányrendeletben hibát vétett azzal, hogy alkalmazhatóságról rendelkezett és nem hatályosságról, ebből adódhatott a mostani félreértés is.

A további részleteket ebben a cikkünkben olvashatja el.

Egy félreértett rendelet: miért kellett a kormánynak belenyúlnia a veszélyhelyzet szabályozásába?

A kormánynak muszáj volt olyan rendeletet hoznia, amivel fenn tudja tartani a felhatalmazási törvény hatályba lépése előtt hozott intézkedéseket, de a kedden este kihirdetett jogszabály szövege félreérthető volt, és sokan félre is értették. A kormány szándékos rémhírterjesztést kiáltott, pedig valójában olyan rendelet született, amelyet ugyan december 11-ig lehet alkalmazni, de február 8-ig hatályos.

Gulyás azzal folytatta, hogy a kormány jövő szerdai ülésén értékeli az eddigi szigorítások eredményét. Az ország egészében jelen van a fertőzés, minden nagyobb településen vannak betegek, de az osztrák határ mentén kifejezetten rosszak az adatok. Az ingázóktól fokozott figyelmet és óvatosságot kérnek.

Hogy áll a vakcina?

Magyarország hat és félmillió adagot, azaz 3,2 millió emberre valót kötött le az AstraZeneca vakcinájából, a Janssen amerikai vállalatnak is harmadik engedélyezési fázisban van a vakcinája, ebből is több mint 4 millió adagot kötöttünk le, a Pfizer – 94 százalékos oltóanyagából – 4 millió 439 ezer adagot. Ez – az esetleges orosz és kínai vakcinákon kívül – 12 millió adag oltóanyagot jelent, és amint lesz rá lehetőség, Magyarország meg is rendeli azokat. Ha az összeset, akkor az 36 milliárd forintba fog kerülni.

Holnaptól kezdődik a szociális intézmények dolgozóinak heti tesztelése, az iskolákban, óvodákban pedig a jövő héten.

Összesen 15 ezer helyen kell 191 ezer ember teszteléséről a kormányhivataloknak gondoskodni, ezt kétfős csapatok végzik majd, köztük orvostanhallgatók is lesznek.

Gulyás Gergely az Európai Unió költségvetéséről folytatott vitára is kitért és megismételte, hogy a kormány számára elfogadhatatlan, hogy a költségvetési pénzeket a jogállamisági kritériumokhoz kössék. Magyarország elkötelezett a jogállam alapértékei mellett, tőlünk nem kell félteni a jogállamot, de úgy véli, nem is erről van szó, hanem arról, hogyan lehet térdre kényszeríteni a bevándorlással ellentétesen gondolkozó tagállamokat.

Soros Györgytől sem tudunk semmilyen kioktatást elfogadni, utalt a miniszter a magyar származású amerikai milliárdos ma megjelent cikkére, amiben szerinte ismét Magyarországot támadja. Gulyás azt is kiemelte, hogy bőven elég vagy az ellenzék véleményét, vagy Soros György cikkét elolvasni, a kettő gyakorlatilag ugyanaz.

"Magyarország ebben a formában nem enged a zsarolásnak" – szögezte le Gulyás.

Következnek a kérdések

A Magyar Nemzet és az InfoRádió kérdésére Gulyás megerősítette, hogy a kormány még nem tárgyalt további szigorításokról és megismételte, hogy a kormány jövő szerdán fogja értékelni a járványhelyzetet. Arra kért mindenkit, tartsák be a szabályokat, ezek ugyanis alkalmasak arra, hogy lassítsák a járvány terjedését.

Ha a helyzet nem javul, a kormány készen áll arra, hogy az eddiginél is szigorúbb korlátozásokat vezessen be.

Egyelőre az oktatási kormánynak az a véleménye, hogy van elég pedagógus az országban, de ha szükség lesz rá, akár végzős pedagógushallgatók is besegíthetnek majd. Erről azonban egyelőre semmilyen döntés nincs.

Az ATV az uniós vétóról kérdezett, ami Gulyás szerint – a megfogalmazás körüli félreértéseket eloszlatva – múlt idő, hiszen már magyar és lengyel részről is megtörtént. Uniós költségvetésre mindenképpen szükség van, a helyreállítási alapot azonban nem írják elő a szerződések, utalt rá a miniszter, de hozzátette, hogy ebben a formában a vétó miatt egyik sem lesz. Magyarország támogatja, hogy az Európai Unió védje a pénzügyi érdekeit, a korrupcióellenes intézkedéseket is, sőt az utóbbival kapcsolatban szigorúbb szabályokat is hajlamosak vagyunk támogatni. Amit nem vagyunk hajlandók támogatni, hogy politikai kérdéseket ne Budapesten, hanem Brüsszelben döntsenek el – ismételte meg Gulyás, ismét a bevándorlásra terelve a szót.

Nekünk az, hogy az Európai Unióval közösen adósodunk el más országokkal, vagy egyedül veszünk fel hitelt, teljesen mindegy – válaszolta később Gulyás arra a kérdésre, mi történik, ha nem fogadják el az uniós helyreállítási alapot.

Az, hogy a vita valójában miről szól, ebben a cikkünknek lehet elolvasni:

Elmagyarázzuk, hol tart most az Orbán-EU-meccs

Soha nem látott hévvel esett neki a magyar kormány az Európai Unió vezetőinek, miután kiderült: nem tudja elkerülni, hogy az uniós pénzek kifizetését a jogállamisági feltételekhez kössék. Varga Judit kiéheztetésről beszélt a héten, Orbán a migránskártyát húzta elő, és mindenki a magyar vétót emlegeti. De miről beszélnek és kinek van igaza?

A magyar kormányt Gulyás szerint nem zavarja kifejezetten sem a hetes cikk szerinti eljárás, sem Donald Tusk, az Európai Néppárt elnökének kritikája.

Arra a kérdésre, kell-e még szigorítani karácsony előtt, a miniszter annyit válaszolt: meglátjuk.

A járvány tetőzéséről különböző prognózisok vannak, általában decemberre és januárra teszik, de erre a kormány nem tud felelősséget vállalni. A vakcinák között nem lesz időben óriási különbség, de az az érdekünk, hogy ahol először van vakcina, onnan hozzá is tudjunk jutni, ezután készül el az oltási terv. Az oltás ingyenes lesz és nem lesz kötelező – erősítette meg ismét a politikus.

Parkolás, iskolák, szigorítás

A parkolással ellentétben az autópálya-matricák azért nem ingyenesek, mert az emberek nem autópályán járnak dolgozni – mondta.

Az iparűzési adó csökkentéséről vagy eltörléséről szóló javaslat még nem érkezett meg a kormányhoz, de mindent adócsökkentési tervet mérlegelni fognak – válaszolta a hvg.hu kérdésére is Gulyás.

Arra nem tudtak mit válaszolni, hogy milyen lesz a karácsony, Szentkirályi Alexandra szerint egyelőre a jelenlegi szabályokkal lehet számolni, ezek szerint 10 fő alatti családi rendezvényekre van lehetőség, karácsonyi bulira viszont nem.

Mikor kívánnak interjút adni a kormánytagok a kormánykritikus sajtónak – szól a következő kérdés. Gulyás kiemelte, hogy Varga Judit éppen most adott interjút a BBC-nek, Orbán Viktor pedig évente 3 órát áll rendelkezésre a kritikus újságíróknak is.

A kormány kivizsgáltatja, valóban megtörtént-e, hogy a kirendelt egészségügyi szakdolgozók nem mindegyike kapta meg az emelt bérét. Gulyás szerint ha ez valóban így van, annak fegyelmi következményei lesznek.

Nincs döntés az általános iskolák és az óvodák bezárásáról, a kormány szerdán értékeli a helyzetet és dönt az esetleges szigorításokról, vagy a jelenlegi intézkedések meghosszabbításáról. Radikálisan javuló számok kellenek ahhoz, hogy karácsonyra enyhíteni lehessen.

A hvg.hu kérdései következnek: hogyan növelik meg az intenzív ágyak számát, ha szükséges? Gulyás elmondta: ma 580-an vannak intenzív ágyon és körülbelül 1700 szabad ágy van, ami bővíthető, ha kell. Megfeszített erőforrások mozgósításával, de jelenleg tudja kezelni az egészségügy a járványt. A magánszállásadókra vonatkozó intézkedések esetében december 11-ig biztosan nem lesz enyhítés.

A 444.hu-nak Gulyás Gergely megerősítette, hogy az antigén tesztek eddig nem szerepeltek a hivatalos statisztikában, ennek technikai okai voltak. Mára ezeket megoldották, a mai 33 ezres mintavételi számban már az antigén tesztek is benne vannak.

A Telexnek pedig elmondta: Magyarországon egy nap átlagosan 350-en halnak meg, most ez magasabb a koronavírus-járvány miatt, de ezt egyelőre képes kezelni az egészségügy és a temetkezés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról