Itthon hvg.hu 2020. november. 17. 08:36

Eltávolították a szadai elefántok agyarát, mielőtt eltemették őket

A halálukról igazolást kiállító állatorvos állítja: amikor ő látta az állatokat, még nem voltak megcsonkítva.

A Természetvédelmi Hatóság úgy tudja, hogy eltávolították annak a két elefántnak, Mambónak és Bettynek az agyarait, amelyek a Magyar Nemzeti Cirkuszhoz tartozó szadai szafariparkban éltek. Ezt a szervezet közölte az Állatmentő Sereg nevű állatvédelmi szervezettel – vette észre a Blikk.

A lapnak nyilatkozott Sós Endre állatorvos, aki egy harmadik elefánthoz, Tongához érkezett ki. „A harmadik elefántot szerencsére sikerült megmenteni, de a helyszínen arra kért a család, hogy a másik két elefántot is nézzem meg. Ők sajnos már nem éltek, ezért állítottam ki az erről szóló igazolást.” Az orvos állítja: amikor utoljára látta az elpusztult állatokat, megvolt az agyaruk.

A 37 éves Mambo és a 35 éves Betty augusztus közepén pusztult el, tulajdonosuk, René Casselly azonban csak október 21-én erősítette meg az erről szóló hírt. Akkor azt közölte, hogy az állatok pusztulásának oka még nem világos, de amint információja lesz róla, közölni fogja.

Állatvédők már nyáron arról írtak, hogy az elefántok szállítás közben pusztultak el, erre azonban a tulajdonos úgy reagált: a pletyka hazugság. Később az Agrárminisztérium hivatalosan azt közölte: bár a vizsgálat még folyamatban van, az állatok pusztulását valószínűsíthetően a szállítással összefüggésbe hozható baleset okozta.

Az is kiderült később, hogy Casselyék „kegyeleti okokból” nem kérték az állatok boncolását, de a hatóságoknak bejelentették a történteket. Ez utóbbi kijelentést a Telex kérésére néhány nappal később cáfolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih).

A szervezet hatósági vizsgálatot indított az ügyben „állatvédelmi és az állati hullák megsemmisítésére vonatkozó szabályok megsértése tárgyában”, mert az elefántokat eltemették, holott a szabályok szerint el kellett volna égetni őket.

Az ügyben a Gödöllői Rendőrkapitányság állatkínzás gyanújával indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

(Nyitóképünkön: a Magyar Nemzeti Cirkusz egyik elefántja a Balaton partján.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság Balla Györgyi 2021. április. 20. 12:20

„Ez a békásmegyeri lakótelep a Balaton-parton” – új lakópark ellen tiltakoznak a helyiek Siófokon

Siófokon van az egyetlen olyan terület a Balatonnál, amelyen megengedett az akár 24 méter magas toronyház építése is. Van olyan befektető, aki élne a lehetőséggel, a helyiek tiltakoznak a beépítés ellen. Az önkormányzat pedig nem szeretne fellépni ellene, mert fél, hogy olyan kártérítést kapna a nyakába, hogy anyagilag az eddiginél is jobban legatyásodna. Mára lényegében minden talpalatnyi földet beépítettek a Balatonnál, az ingatlanárak pedig az egekben.