Itthon hvg.hu 2020. október. 25. 10:34

Soha nem végeztek még ennyi mintavételt Magyarországon, de nem tudni, milyen teszteket vetettek be

Gulyás Gergely korábban arról beszélt, hogy az antigén alapú gyorstesztek növelik majd a tesztkapacitást. Kérdés, ezeket számolták-e hozzá a PCR-tesztekhez.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Minden eddiginél több koronavírus-tesztet végeztek el az országban az elmúlt 24 órában. A kormányzati tájékoztató oldal adatai szerint egy nap alatt 18 932 mintavétel történt, míg korábban 10-11 ezer körüli tesztet végeztek hétköznap. A korábbi csúcs október 22-én volt, 16 ezer teszttel.

A csaknem 19 ezer teszt ellenére a pozitív minták aránya még mindig rendkívül magas, 16 százalék körüli értéket mutat.

Az elmúlt 24 órában 3149 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 59 247 főre nőtt az országban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 35 beteg, így az elhunytak száma 1425 főre emelkedett.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint akkor tesztelnek egy országban eleget, ha 5 százalék alatt van a pozitív tesztek aránya. Ez azért fontos, mert ha egy ország eléri a tesztelési kapacitás maximumát, nincs rálátása a járvány valódi állására, hiszen 11 ezer tesztből jellemzően 800-1200 pozitív esetet lehet kimutatni - magyarázta korábban Oroszi Beatrix járványügyi szakértő.

Az egyelőre rejtély, hogyan ugrott meg ennyire az egy nap alatt elvégzett mintavételek száma, elképzelhető ugyanakkor, hogy az antigén alapú gyorstesztek is megdobhatták a számokat, feltéve, ha ezeket is bevették a statisztikába. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón már beszélt arról, hogy a tesztkapacitás a nemrég bevezetett antigén alapú gyorsteszteknek köszönhetően nőtt, de akkor még nem tudott arra választ adni, hogy a naponta közölt statisztikában ez hogyan – külön, esetleg a PCR-tesztekkel ömlesztve – jelenik majd meg.

Kérdéseket küldtünk az operatív törzsnek, hogy megtudjuk, milyen típusú tesztek adták ki a 19 ezres számot, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Arról, hogy pontosan mi a különbség a PCR-tesztek és a 15 perc alatt eredményt hozó, antigén alapú gyorstesztek között, ebben a cikkünkben írtunk. A szlovák kormány egyébként néhány héten belül az utóbbiakkal fogja letesztelni Szlovákia teljes lakosságát. Gulyás Gergely a hvg.hu kérdésére a kormányinfón erről annyit mondott, a magyar kormány is figyeli az ottani eredményeket.

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben

Az elvégzett PCR-mintavételek száma Magyarországon továbbra is stagnál, de a hvg.hu információi szerint már több olyan módszert is élesben alkalmaznak, amivel a hatóságok növelhetik a szűrési kapacitást. Ehhez nemcsak új fejlesztésű PCR-teszteket, hanem olyan antigén alapú gyorsteszteket is használnak majd, melyek nem megfelelő alkalmazása veszélyeket is rejthet magában.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.