Itthon hvg.hu 2020. október. 18. 08:51

Aggódnak a gyermekorvosok: akár a teljes házi gyermekorvosi rendszert megszüntetheti a kormány átalakítása

Bár a minisztérium szerint a házi gyerekorvosok megalapozatlanul aggódnak, az egyesületük elnöke szerint hosszú távon többet ronthat a helyzeten a rendszer átalakítása.

A kormány átalakítja az egészségügyi alapellátó rendszert - ezt Orbán Viktor jelentette be október elején.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökével az ATV készített riportot arról, hogyan érinti az átalakítás a házi gyermekorvosokat: Póta György azonban arra figyelmeztet, hogy a törvényjavaslat szerint ez hosszútávon többet ronthat a helyzeten, mint javíthat, sőt akár a teljes házi gyermekorvosi rendszer kivezetéséhez vezethet.

A fő gondot az okozza, hogy alapból kevés házi gyerekorvos praktizál és nagy részük közel van a nyugdíjhoz. Bár Póta szerint maga a praxisközösség (egy ilyenben a tervek szerint átlagosan hat háziorvos, házi-gyermekorvos valamint az ő munkájukat segítő egyéb szakemberek dolgoznának) jó ötlet, azonban hosszútávon ez egyet jelenhet a gyermekorvosi rendszer néhány éven belüli kivezetésével a magyar egészségügyből.

Ami azért is probléma a szakember szerint, mert tanulmányok szerint azok a gyermekek akiket nem gyermekorvos lát el, nagyobb eséllyel kerülnek kórházba, ugyanis a felnőttorvosok nem mindig veszik észre a betegségre utaló jeleket a gyerekeknél.

A minisztérium szerint a gyermekorvosok aggodalmai megalapozatlanok.​

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?