Itthon hvg.hu 2020. szeptember. 16. 18:45

Nem tűnik nagyvonalúnak a koronavírusteszt hatósági ára

A kormány alig valamivel 20 ezer forint alatt maximálta a magáncélra kért koronavírustesztek árát. Ez ugyan jóval olcsóbb az állami intézmények által eddig kért összegnél, de van olyan magánlabor, ahol jóval kedvezőbb árat is kínáltak, igaz speciális feltételekkel.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

19 500 forintban maximálta a kormány Orbán Viktor szerdai bejelentése alapján a hazai magán-koronavírustesztek árát. Ez tízezer forinttal olcsóbb, mint a Nemzeti Népegészségügyi Központ által augusztus elején megállapított ár, de speciális esetekben ennél olcsóbb tesztek is elérhetők, azt azonban nem tudjuk, hogy egy ilyen tesztnek mekkora az önköltsége.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki kormányinfón arról beszélt, hogy a hatósági árral az volt a céljuk, hogy

a teszteken ne legyen háromszoros-négyszeres profit.

A koronavírustesztért, ha magáncélra kérte valaki, a Nemzeti Népegészségügyi Központ eredetileg egységesen 30 500 forintos árat állapított meg még augusztus elején, amikor a külföldi nyaralásból hazaérkezők esetében megszüntették a tesztelés állami finanszírozását. Ez az ár csak az alapár volt, aki angol nyelvű leletet kért, annak plusz ezer forintot, aki pedig sürgősen, aznapra kérte az eredményt, 45 750 forintot kellett fizetni.

Ennél persze voltak drágább és olcsóbb magántesztek is. A gyakran 60-70 ezer forintba is kerülő tesztek közül kiugrott a hódmezővásárhelyi kórház ajánlata, ahol 96 450 forintra lőtték be a tesztek árát. Igaz, pár nap után felfüggesztették a tesztelést.

Ehhez képest már-már baráti árnak tekinthető az országban márciusban elsőként magántesztelési lehetőséget kínáló labor 25 ezer forintos ajánlata (kiszállással – mert egy karanténba került ember esetében másként nem megoldható a tesztelés – 40 ezerbe került). Ez azóta sem sokat változott, most egy sima tesztért, 25 900 forintot kérnek, cserébe 24 órán belül szállítják az eredményt.

A legolcsóbb tesztárakat a hazai utazási irodák révén lehet elérni, de csak a náluk utazóknak. Az Ibusz augusztusi tájékoztatója szerint utazóik a hazaútra szóló beszállókártya bemutatása mellett, a mintavételi helyet személyesen felkeresve, két tesztet vásárolva, tesztenként 12 500 forintért jutottak hozzá a szűrővizsgálathoz.

Az ellenzéki pártok ehhez képest ingyenes tesztet várnak el, erről adott ki közleményt a miniszterelnök tájékoztatása után a Jobbik és a DK is.

Mások már megmondták előre

Orbán Viktor a hatósági áron kívül további kormánydöntésekről is beszámolt. Az egyik értelmében kötelező lesz a maszk a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban, ez a döntés nagy vonalakban hasonlít ahhoz, amit a fővárosi közgyűlés hozott két nappal ezelőtt Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára.

A szórakozóhelyek 11 órai bezárása pedig összecseng Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának javaslataival, aki a múlt héten más szigorítások mellett az éjszakai bulik betiltását szorgalmazta.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech Bedő Iván 2021. május. 13. 13:12

Ha már a rendőrséget is zsarolják, akkor tényleg baj van

A hackerek az ellopott adatokat már nemcsak titkosítják, hanem azzal zsarolnak, hogy ki is szivárogtatják az érzékeny információkat. A kiberbűnözők eszköztára bővül, már nem félnek közművek - mint most egy olajvezeték - ellen bevetni őket, vagy akár a hatóságokat is támadják. A háttérben felsejlenek a kevésbé demokratikus berendezkedésű államok.