Itthon MTI 2020. szeptember. 12. 10:05

Speciális feltételekkel utazhatnak külföldre a magyar hallgatók

Akár a piros jelzésű országokba is látogathatnak, ha valamelyik ott lévő egyetem hallgatói

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

A koronavírus-járvány miatti korlátozások ellenére is részt vehetnek külföldi mobilitási programokban a magyar hallgatók, bár ennek most speciális feltételei vannak - közölte a Tempus Közalapítvány a Magyar Nemzettel.

A szombati lapszámban felidézték, hogy tavasszal minden újonnan induló mobilitási programot és külföldi utat lemondtak a felsőoktatási intézmények. Nyáron lazultak, szeptembertől ismét szigorodtak a határátlépés szabályai.

A járvány miatt ugyan nem javasolt a magyar állampolgárok külföldi utazása, de néhány napja bekerült a kivételek közé a hallgatói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesíté­se­, ami azt jelenti, hogy a diákok tanulmányi célból látogathatják a 42 piros jelzésű ország egyetemeit is.

Ha valaki külföldön reked karanténban, akkor az beleszámít az ösztöndíjas időszakába. A hazatérés utáni karantén viszont már nem, így annak tartamára nem igényelhető támogatás.

A Magyarországra érkező külföldi fiatalok csupán az őket fogadó egyetemtől kapott igazolás birtokában kezdhetik meg a tanulmányaikat.

Bokodi Szabolcs, a mobilitási programokért felelős Tempus Közalapítvány felsőoktatási felelőse azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy a járvány ­miatt érthetően visszaesett az érdeklődés a külföldön töltött szemeszterek iránt, hiszen mindenki többször meggondolja a kiutazást, de így is sokan vannak, akik szeretnének menni, nekik pedig minden támogatást megadnak.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról