Itthon hvg.hu 2020. szeptember. 08. 12:55

Egy órán belül leszedették az ELTE ÁJK épületéről a színművészetiseket támogató szalagokat

Az akciót szervező csoport szerint a kar vezetése küldette le az egyetemi gondnokot, hogy távolítsa el szolidaritásuk jeleit.

Szinte azonnal eltávolították az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának bejárata elől azokat a piros-fehér szalagokat, amelyeket a jogászhallgatók tettek ki, jelezve: szolidaritást vállalnak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóival.

Így nézett ki kedd reggel a bejárat:

Szemeszternyitó szolidaritás! Mától az ájk hallgatóinak is van lehetősége kifejezni a szolidaritásukat az szfe...

Közzétette: Jogász Sejt – 2020. szeptember 7., hétfő

Egy órával később pedig így festett:

❗️ Az ELTE ÁJK vezetése beállt abba a sorba, akik megakadályozzák, hogy a hallgatóik kifejezzék szolidaritásukat más...

Közzétette: Jogász Sejt – 2020. szeptember 7., hétfő

Az akcióról beszámoló JogászSejt nevű Facebook-csoportban azt állítják: a kari vezetés küldte ki az egyetemi gondnokságot, hogy távolítsák el a tiltakozás nyomait.

Az ELTE ÁJK vezetése is beállt abba a sorba, akik megakadályozzák, hogy a hallgatóik kifejezzék szolidaritásukat más egyetemtársaikkal.

– írták.

A jogászhallgatók további akciókat ígértek mindaddig, míg az SZFE autonómiájának ügye nem rendeződik. Szegeden is hasonló módon álltak ki egyetemisták az SZFE mellett, és az ő szalagjaikat is leszedették a Szegedi Tudományegyetem épületéről.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának csorbítása ellen vasárnap tiltakoztak élőlánccal a kuratórium és Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök lemondását követelve. Az egyetemen sorra mondanak fel a tanárok, a tanév is csúszással kezdődik a bejáratot elbarikádozó diákok miatt.

 

Gulyás: Az egyetemisták nyugodtan tüntethetnek

Sorozatunkhoz öt írót kértünk fel: írjanak arról, miként élték meg az elmúlt hetet. Egy megkötésünk volt csupán: adunk öt kulcsszót, ezeknek valahol fel kell bukkanniuk ebben a szubjektív visszatekintésben. Ezen a héten Parti Nagy Lajosnak a következő szavakból kellett ihletet merítenie: blokád, berobban, pénzelvonás, megérkezés, válás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?