Itthon hvg.hu 2020. július. 31. 10:27

Váncsa: Ez nem rendszer, hanem Orbán életműve

Orbán rendkívül tehetséges a publicista szerint, mert „úgy tudott ellenzéki létből ismét kormányra kerülni az Európai Unió kellős közepén, hogy nyílt színen, tokkal-vonóval egy hét alatt képes a saját magántulajdonává tenni egy országot.”

Index-botrány

Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.

Hosszú interjút adott Váncsa István publicista, gasztroszakértő a Magyar Hangnak. A beszélgetés könnyedebb témákkal, elsősorban az étellel kezdődik. Megtudtuk, hogy Orbán Viktor és a kovászos uborka kapcsolatát csak felületesen követte Váncsa, nem úgy, mint Németh Szilárd gasztrokalandozásait.

Németh Szilárd a nagy magyar pacaltáltos – így nevezi Váncsa a honvédelmi államtitkárt.

 

Aztán egy huszárvágással már a közpolitikára tér át a beszélgetés. Azt nem tudja Váncsa, mit jelent az, amit Orbán mondott a minap, hogy a magyar férfiember archetípusa a gazda, de a Fidesznél úgy gondolhatják, ezek a kijelentések hoznak a konyhára.

Ők ezért sütögetnek el napról napra mind nagyobb baromságokat, mert ők úgy vélik, hogy ez tábormegtartó, táborkeményítő, tábortömörítő erő.

Szóba került az interjúban az is, hogy Orbán vajon miért megy az uniós csúcsra felhajtott ingujjban, nyakkendőt a vállára dobva, zakó nélkül, zsebbe vágott kézzel. Amellett, hogy a publicista szerint „egy szegénylegény indul el a gazdag birodalom székvárosába”, azért több is van. Szerinte

ezeknek a módszereknek az alkalmazására születni kell, más embernek ez a mócsing a torkán akadna.

A jelenlegi állapotokról azt mondta, „ez nem rendszer. Ez egyetlen, rendkívül energikus, rendkívül tehetséges politikai aktor életműve.” Orbánról azt is mondta, hogy „az az ember, aki úgy tudott ellenzéki létből ismét kormányra kerülni az Európai Unió kellős közepén, hogy nyílt színen, tokkal-vonóval egy hét alatt képes a saját magántulajdonává tenni egy országot, az kérem tehetséges”. Hozzátette, hogy

abban a szent pillanatban, ha Orbán valamilyen oknál fogva kikerül a hatalom centrumából, amely egyébként ő maga, akkor ennek a dolognak vége lesz.

Az Indexről Váncsa a maga megszokott, feketehumorral átitatott keserűségével beszél. „Megírták, hogy maga Dull Szabolcs főszerkesztő nyírta ki az Indexet a saját két kezével… Kirúgatta magát, de mindezt Dobrev Klára utasítására tette, az egészet Dobrev diktálta neki. Hogy miért, az mindenki számára nyilvánvaló, aki épkézláb módon gondolkodik: azért, mert Dobrev mögött áll valaki, kormányzó urunk megfogalmazásával egy Soros György nevű magyar ember.”

Index-botrány
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés