Itthon hvg.hu 2020. július. 23. 07:45

Hadházy megkérdezte a kormányt, hány maszk készült a Kínából beszerzett gyártósoron, de nem kapott választ

Korábban Orbán Viktor személyesen látogatta meg az üzemet. De az sem derült ki, működik-e egyáltalán a gép.

Koronavírus - a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Hány maszkot gyártottak eddig a Kínából beszerzett gyártósoron?

Ezt a kérdést tette fel a független ellenzéki képviselő, Hadházy Ákos Szijjártó Péter külügyminiszternek.

Április elején ugyanis arról érkeztek a hírek, hogy Kínából – a koronavírus elleni védekezés jegyében – megérkezett egy komplett maszkgyártó gépsor, amelynek a kapacitása 2,8 millió darab/hónap. A híradásokból azt is megtudhattuk, hogy az említett gyártósor a sátoraljaújhelyi börtön területén üzemel.

A berendezést Orbán is felkereste, közösségi oldala szerint április 4-én volt ott. Akkor a gép nem működött még, mérnökök dolgoztak rajta.

Hadházy most az alábbi kérdéseket tette fel írásban:

  • Üzemel-e jelenleg a maszkgyártó gép(sor), s ha igen, hol?
  • Milyen típusú maszkok gyártására alkalmas a Kínából beszerzett gyártósor?
  • Milyen mennyiségben gyártottak eddig maszkokat a hivatkozott maszkgyártó gépen?
  • Hová kerültek a legyártott maszkok, kinek adtak át- vagy értékesítettek azokból és milyen mennyiségben?

Szijjártó helyett egy másik miniszter, Pintér Sándor, a belügyi tárca vezetője válaszolt. Kiderült, hogy

a börtönben elhelyezett gépsor egyszer használatos maszkok gyártására alkalmas, de az nem, hogy ez a gép most üzemel-e vagy sem, ahogy az sem, hogy hány darab maszkot gyártottak ott eddig.

Pintér még annyit írt, hogy „a büntetés-végrehajtási szervek az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek enyhítése érdekében minden erőfeszítést megtesznek a védőeszköz szükségletek kielégítésére, a védőeszközökkel való folyamatos ellátottság biztosítására.

A csütörtökön megjelenő HVG-ben és a hvg360 oldalán friss írásunk van a Hadházy-jelenségről:

Kavics lehet Orbán cipőjében Hadházy, ezért üldözi a teljes kormánymédia

Olyan erővel támadja az Orbán-propaganda Hadházy Ákost, mintha kormánybuktató képességet tulajdonítana neki. Mindenesetre ez is azt jelzi, hogy a miniszterelnököt igencsak bosszanthatják a független képviselő parlamenten belüli és kívüli akciói.

Koronavírus - a második hullám
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?