Itthon hvg.hu 2020. június. 09. 18:37

Három és fél milliárddal támogatja Rogán minisztériuma a Habony bizalmi emberét is tagjai közt tudó alapítványt

Civil szervezethez mérten rekordösszeggel, közel 3,5 milliárd forinttal tömte ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda 2020-ra a Batthyány Lajos Alapítványt. Az érdekesség kedvéért megnéztük a szervezet tavalyi beszámolóját, és kiderült: már tavaly is közel ennyi költségvetési támogatást kaptak. Az összegből viszont, amely nagyjából megegyezik tizenegy kiemelt fővárosi színház támogatásával, az alapítvány további szervezeteket támogatott, köztük a kormányközeli Alapjogokért Központot működtető kft.-t, amelyet valamiért nem akart közvetlenül pénzelni Rogán Antal minisztériuma.

Elsőre elírásnak gondoltuk a Miniszterelnöki Kabinetiroda frissen közzétett szerződéslistájában, de rövid úton kiderült, hogy nem az, hogy pár százezer forint híján 3,5 milliárd forintos támogatást kapott 2020-as működésére és feladataira a Batthyány Lajos Alapítvány.

Az 1991-ben Antall József miniszterelnök kezdeményezésére létrejött alapítvány kuratóriumának 2018 végéig tagja volt például a Fidesz EP-képviselője, Szájer József, kuratóriumi elnöke pedig Martonyi János korábbi külügyminiszter volt. A 2018-ban ők viszont kiléptek, és a kuratórium tagja lett például a Habony Árpád bizalmi emberének tartott Kobza Miklós, Orbán Viktor korábbi fotósa, az MTVA volt sajtófőnöke, Illés Géza Márton, a Fidesz-közeli háttérember, Tombor András ügyvédje, a kuratórium vezetését pedig Dezső Tamás történész, az ELTE BTK korábbi dékánja, a Migrációkutató Intézet vezetője vette át. 

A „magyar nemzet iránt elkötelezett, az európai egység irányába mutató, a közös keresztény értékek és a demokratikus, képviseleti kormányzás alapján álló magyar közélet támogatására” létrehozott szervezetet mindig is támogatták valamilyen mértékben a mindenkori kormányok, 2011-ben azonban például még csak 3,2 millió forintot kapott a központi költségvetésből, és 17,5 milliót a Fidesz pártalapítványától.

Az összeg lassacskán kúszott felfelé, de még 2014-ben is „csak” 124,5 millió, 2016-ban 358 millió, 2018-ban pedig 657 forint költségvetési támogatást kapott a szervezet, 2019-ben viszont az az évi beszámoló szerint már az ideihez hasonló nagyságrendet: 3,53 milliárd forintot.

Igaz, közben a támogatott tevékenységek és szervezetek köre is kibővült: míg a korábbi években főként „a közvéleményt érintő vitás kérdésekkel kapcsolatos témákban" írt tanulmányok megjelentetésére, előadások, konferenciák szervezésére, gyakornoki programokra, illetve az alapítvány által fenntartott Hungarian Review tudományos folyóirat és a szintén általa működtetett Danube Institute politikai kutatóintézet működésére és programjaira ment a támogatás, addig a szervezet 2019-es beszámolója szerint már bővült a kör. Egy a Miniszterelnöki Kabinetirodától kapott 500 millió forintos támogatáscsomagnál „az üzleti évben végzett főbb tevékenységek” alatt egy balatonszepezdi ingatlan megvásárlása mellett azonban csak egyetlen másik tétel szerepel: a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. támogatása.

A kft. neve onnan lehet ismerős, hogy az nem más, mint a kormányközeli Alapjogokért Központ „üzemeltetője”, amely 2013-as alapítása óta többször kapott például a Fidesz pártalapítványától vagy a jegybank alapítványától több tíz milliós vissza nem térítendő támogatást. A kft. tulajdonos-ügyvezetője Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, aki tavaly márciusa óta a 2018 végén létrehozott kormánypárti médiamamut, a KESMA vezetője is.

Hogy az ötszázmillió forintból mennyi volt a balatoni nyaraló és mennyi jutott az Alapjogokért központnak, az sajnos nem derül ki a beszámolóból – és egyelőre a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.-éből sem, utóbbi ugyanis még nem adta le azt a május 30-i határidőre.

Annyi biztos, hogy 2019-ben nemcsak az iménti 500 millió valahányad része jutott a Batthyány Alapítványtól Szánthó cégéhez: egy másik, nagyobb, 2,048 milliárdos, szintén a Miniszterelnöki Kabinetirodától érkező támogatási csomagban ugyanis két tucat, az alapítvány által támogatott közpolitikai kutatással foglalkozó szervezet között szintén az első helyen áll a Jogállam és Igazság Nonprofit kft. Hogy pontosan mennyit kaptak, az ennél a pontnál sincs feltüntetve.

De még ezzel sincs vége: egy harmadik támogatási csomaggal ugyanis oktatási programok patronálására kapott 996 millió forintot Rogán Antal tárcájától az alapítvány, a támogatott 12 szervezet között pedig szintén ott virít – sajnos megint csak összeg nélkül – az Alapjogokért Központot működtető cég neve.

A Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. mellett kapott támogatást egyébként az alapítványtól a Kommentár folyóiratot kiadó, és a jobboldal nyári „szellemi fesztiválját”, a Tranzitot szervező Kommentár Alapítvány is, amelynek kuratóriumi tagja – egyben a Kommentár főszerkesztője – Békés Márton történész, a Terror Háza kutatási igazgatója.

A Batthyány Alapítványtól kapott összeg nem derül ki a beszámolóból, de a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerződéslistája szerint a Kommentár Alapítvány saját jogon, a propagandaminisztériumtól is kapott 271 millió forintot a 2020-as működésre.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról