Itthon hvg.hu 2020. június. 07. 20:30

Hamarosan véget érhet az egészségügyi dolgozók utazási tilalma

Jelenleg rendelet tiltja, hogy az egészségügyi dolgozók elhagyják az országot, ehhez külön miniszeri engedély kell.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A rendeletre azért volt szükség, mert a legrosszabbra készült az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), de annak kivezetése folyamatban van – tudta meg az Emmitől az RTL Híradó. A veszélyhelyzet kihirdetése óta ugyanis rendelet tiltja, hogy az egészségügyi dolgozók elhagyják az országot, ehhez külön miniszeri engedély kell.

Akinek ilyen végzettsége van, függetlenül attól, hogy aktívan dolgozik-e vagy sem, nem léphet ki az országból.

A rendelet visszavonását petícióban kéri a Magyar Orvosok Szakszervezete a kormánytól. A Szabad aHang oldalán közel 5 ezren írták ezt alá vasárnap estig. A szakszervezet mellé álló, a Híradónak nyilatkozó munkajogász szerint a rendelet szükségtelen és alapjogokat korlátoz.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról