Azonnali támogatást kér Pintértől az önkorományzatoknak a köztisztviselők szakszervezete
Itthon hvg.hu 2020. május. 29. 10:47

Azonnali támogatást kér Pintértől az önkorományzatoknak a köztisztviselők szakszervezete

Elbocsátásokra és egyes szolgáltatások megszüntetésére is szükség lehet, amennyiben nem érkezik azonnali támogatás.

A kormány segítségét kérik az önkormányzatok, hogy ne kerüljenek csődhelyzetbe és meg tudják tartani szakembereiket a jelenlegi létszámban és bérszinten – olvasható abban a levélben, amelyet Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke és File Beáta, az MKSZ Önkormányzati Dolgozók Országos Szakmai Tanácsának elnöke küldött Pintér Sándor belügyminiszternek.

Azonnali támogatást kell, hogy kapjanak, hiszen a koronavírus járvány második üteme – kormányzati hírekre alapozva – október, november hónapban várható, és az azonnali védekezési intézkedések költségeire az év végén kell hogy kerete legyen az önkormányzatoknak, ha azt várjuk, hogy országosan a vírus terjedést ismét meg tudjuk akadályozni"

– írják.

A levélben megfogalmaztak öt intézkedést az önkormányzatok gyors támogatására:

  1. A 2020. évi gépjárműadó második féléves összegének biztosítása – az önkormányzatok 70 százalékánál ez az alapvető működtetési költségekhez elengedhetetlen összeg.
  2. Az önkormányzatok intézményeiben, saját cégeiben a feladatellátáshoz szükséges létszám, munkaóra biztosítása, az amúgy is fejlesztésre szoruló bérek legalább jelenlegi szintjének megtartása érdekében költségvetési támogatás biztosítása.
  3. Külön költségvetési finanszírozás biztosítása, amelyet olyan önkormányzati dolgozók jutalmazására fordíthatnak, akik a veszélyhelyzet idején többletmunkával, saját és családjuk egészségét veszélyeztetve látták/látják el feladatukat. Legalább a jelenlegi munkabér plusz egyhavi összege legyen a jutalom, minimum bruttó 200 ezer forint.
  4. A védelmi költségek azonnali finanszírozása, támogatása (legkésőbb augusztus végéig), figyelembe véve a települési létszámot, intézmények számát, foglalkoztattok számát, sajátos védelmi feladatokat.  
  5. A szakszervezet részt kíván venni az önkormányzati érdekszövetségekkel és a kormányzattal folytatott tárgyalásokban a 2021. évi költségvetési törvény tervezetének az önkormányzatokat érintő adóelvonási elképzeléseiről. Az érdekképviselet szerint ez „tömeges humán közszolgáltatási krízishelyzetet, felesleges létszámleépítéseket, települések ellehetetlenülését a közigazgatás megbénulásával, intézménybezárásokat” okozna.

A levélben azt kérik a minisztériumtól, hogy kezdeményezzen azonnali egyeztetéseket az önkormányzatok segítése érdekében úgy, hogy a Belügyminisztériumban az e témában június 10-én esedékes egyeztetésbe az önkormányzati szövetségek mellett szakszervezetet is bevonja.

Amennyiben elmaradnak a gyors intézkedések, elbocsátásokra, egyes szolgáltatások megszűnésére, vagy a kötelező feladatellátás szolgáltatási színvonalának csökkentésére is szükség lehet az önkormányzatoknál.

A koronavírus járvány várható második ütemére nem lesz elegendő forrás a védekezési költségek finanszírozására, nehéz lesz megelőzni, elkerülni a fertőzés terjedését, amelyek súlyos egészségügyi, gazdasági folyamatokat indíthatnak el az adott térségben

– olvasható a közleményben.

Szerdán a XVIII. kerülete vezetése, csütörtökön Érd polgármestere közölte, hogy tömeges elbocsátásokra kerülhet sor, és akár csődbe is mehetnek az önkormányzatok a megnövekedett szolidaritási hozzájárulás és a gépjárműadó központosítása miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Már Magyarországon is vannak eredmények a koronavírus maradandó hatásairól
Itthon Serdült Viktória 2020. augusztus. 07. 06:30

Már Magyarországon is vannak eredmények a koronavírus maradandó hatásairól

Az intenzív ápolásra szorult betegek utánkövetésére és rehabilitációjára márciusban kezdtek el protokollt kidolgozni az ország legnevesebb szakemberei. Egy-egy sokáig lélegeztetett beteget kivéve egyelőre nem tapasztaltak hosszabb távú, súlyosabb következményeket a koronavírusból gyógyultak egészségügyi állapotában.