Itthon hvg.hu 2020. május. 12. 16:20

Még nem tárgyalt a főváros a kormánnyal az újranyitásról

A szerdai kormányülésen előkerülhet a fővárosi korlátozások ügye, viszont a főpolgármesterrel még nem vitatták meg a kérdést.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Míg a miniszterelnök szerint a hétvégén már lazíthatnak a korlátozásokon, addig Karácsony Gergely főpolgármester kommunikációs stábja arról számolt be az Azonnalinak, hogy kedd délelőttig nem tárgyaltak erről a fővárossal.

Nem zajlanak a hagyományos értelemben vett tárgyalások, mindenről a napi sajtótájékoztatókról, a médiából értesülünk – mondták a lapnak.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn azt írta a Facebookon, hogy a főváros fenntartásában lévő idősotthonok haláleseteinek számának csökkenése a budapesti élet újraindításának feltétele.

A főpolgármester stábja a lapnak elmondta, nem jelezte feléjük a kormány, hogy ez lenne a feltétele az újranyitásnak, erről is a médiából értesültek. A kérdésre, hogy ennek a kritériumnak hogyan kívánnak megfelelni, azt mondták, ismerniük kellene a feltételek részleteit, addig nem szeretnének találgatásokba bocsátkozni.

Azt is hozzátették, hogy a nyitás elindításának feltétele, hogy ismerjék a fővárosra vonatkozó pontos adatokat, amelyeket egyébként a múlt csütörtök óta kér a főpolgármester Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, de azóta sem kapták meg.

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elhangzott: a szerdai kormányülésen dönthetnek a budapesti korlátozások enyhítéséről, az a nagy kérdés, hogy a döntésbe bevonják-e Budapest vezetését. Amikor a szigorítások meghosszabításáról tárgyalt a kormány, akkor Karácsony Gergely részt vett az ülésen, bár azt mondta utána, hogy "azzal a benyomással érkeztem, hogy a kormány már gyakorlatilag eldöntötte, hogy fenntartja a korlátozásokat."

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról