Itthon hvg.hu 2019. július. 14. 09:54

Orbán, Trump és Putyin furcsa viszonyáról ír a The New York Times

A Szolnokon együtt gyakorlatozó amerikai és magyar különleges egységek parancsokai a feladatukra összpontosítanak, nem pedig arra, hogy a két ország vezetői túl szoros kapcsolatot ápolnak Moszkvával – írta elemzésében a The New York Times. Az amerikai lap egyben megemlékezett arról is, hogy az által autoriternek nevezett Orbán Viktor nyomást gyakorol a civilszervezetekre, maga alá gyűrte a média nagy részét és a saját érdekei szerint szabta át a választási rendszert.

„Donald Trump annak ellenére meleg fogadtatásban részesítette Magyarország és Európa egyik vezető nacionalistáját, Orbán Viktort, hogy a magyar miniszterelnököt sokan vádolják azzal, hogy leépíti a demokratikus intézményrendszert és túl szoros kapcsolatot ápol Moszkvával. Az amerikai elnök nem tett említést arról, hogy Budapest csupán GDP-jének 1,15 százalékát költi védelemre, miközben Trump rutinszerűen bírálja a többi NATO-tagállamot, amely nem érte még el a két százalékos határt. Trump az erősödő magyar-orosz energetikai kapcsolatokról sem beszélt, miközben Németországot rendszeresen bírálja ugyanezen ok miatt” – írta a lap. A The New York Times azt is megemlítette, hogy miközben Szolnokon sikeresen gyakorlatoznak együtt a feltételezett orosz fenyegetés elhárítására készülve a magyar és az amerikai különleges egységek katonái, legutóbbi találkozójukon Trump viccelődve beszélgetett Vlagyimir Putyinnal.

„Amikor megkérdeztük a magyar és amerikai katonákat a látszólagos ellentmondásról, a válasz először csend, majd néhány óvatosan megválasztott szó volt” – írta a lap, amely idézte Sándor Tamás tábornokot. „A katonai együttműködés annak ellenére életképes maradt, hogy mi zajlik a politika környezetben. Én a hivatásomnál maradok” – idézte a lap a tábornokot. Hasonlóan nyilatkozott az amerikai egység parancsoka is, Mark Schafer. „Halljuk a háttérzenét, nem vagyunk süketek. De parancsnokként az egyesített erők képességei érdekelnek. ez a feladatom” – mondta a tiszt, aki az 1990-es években Boszniában is szolgált békefenntartóként.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?