Itthon HVG 2019. június. 05. 17:16

A 40 éves HVG-nek mondták: Az illiberális demokrácia olyan, mint az ateista pápa

Ezt Kornai János közgazdász, a Harvard és a Corvinus Egyetem professzora mondta 2016-ban az idén 40 éves hetilapnak.

Ünnepel a HVG, születésnapja van, a negyvenedik. Ebből az alkalomból születésnapi összeállítással jelentkezik a csütörtöki lap, a HVG 40-ben:

  • címlapok 1979 óta,
  • interjú a Nemzetközi Sajtóintézet elnökével, Markus Spillmann-nal,
  • felmérés a HVG olvasóival és
  • „nekünk mondták” összeállítás.

1979-ben például azt mondta nekünk Nagy Tamás, az MTA Közgazdaságtudományi Intézet igazgatóhelyettese, hogy „az árak és a bérek arányában kifejeződik gazdasági fejlettségünk jelenlegi állapota”.

Tölgyessy Péter 1990-ben (aki akkor az SZDSZ frakcióvezetője volt) úgy fogalmazott, „a Fidesz a magyar történelem kurucos, radikális hagyományait követi”.

Orbán Viktor 1994-ben úgy fogalmazott a lapnak, hogy „A Fidesz semmiképpen sem jobboldali, hanem centrista. (…) Ha a Fidesz nyerné a választást, természetesen a liberális pártokkal ülnénk le tárgyalni.”

Esterházy Péter író 2014-ben arról beszélt, „a gőg, az arrogancia, a dölyf és a pökhendiség az erő képzetét kelti, pedig csak bizonytalanságból és gyávaságból fakad”.

A címben is idézett Kornai pedig 2016-ban mondta, hogy

Az illiberális demokrácia olyan, mint az ateista pápa.

Részletek a csütörtökön megjelenő HVG hetilapban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech Bedő Iván 2021. május. 13. 13:12

Ha már a rendőrséget is zsarolják, akkor tényleg baj van

A hackerek az ellopott adatokat már nemcsak titkosítják, hanem azzal zsarolnak, hogy ki is szivárogtatják az érzékeny információkat. A kiberbűnözők eszköztára bővül, már nem félnek közművek - mint most egy olajvezeték - ellen bevetni őket, vagy akár a hatóságokat is támadják. A háttérben felsejlenek a kevésbé demokratikus berendezkedésű államok.