Itthon hvg.hu 2018. augusztus. 27. 08:29

444: Totális központosítás jön a kormányközeli médiumoknál

Egyetlen holdingba épülnek be a kormányközeli médiumok, amelyeket Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója felügyel majd – írja a 444.hu.

A lap szerint a holding létrehozásáról még szabadsága előtt döntött Orbán Viktor, a "vezérlőpult" pedig az a cég, a Media Fundamentum Nonprofit Zrt. lesz, amelyet július utolsó napján alapított Liszkay ötmillió forintos jegyzett tőkével.

E cég alá kerül be a 444 szerint a Mediaworks – a Nemzeti Sport és számos bulvármagazin kiadója –, valamint a Simicska-birodalomból megmaradt Hír Tv és a hírek szerint hamarosan újrainduló Magyar Nemzet kiadói joga. Az összevonás első lépése – ahogy a HVG is megírta – három új megyei lap, ezzel pedig gyakorlatilag a teljes vidéki lappiac bekebelezése lesz.

Annyi a fideszes médiatulajdonos, mint égen a csillag. De jut-e mindnek elegendő közpénz?

A totális médiaháborút Orbán megnyerte, de a lakájmédia piaci alapon nem képes életben maradni, befolyását csak az őrizheti meg, akit táplálnak az állami húsos fazékból.

Beolvadhat a Media Fundamentumba a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Echo TV, a Karc FM rádó és az Andy Vajna-közeliként működő Retro Rádió és a Matolcsy Ádámhoz tartozó Origo.

A TV2, a Bors és a Rádió 1 státusza – írja a lap – egyelőre bizonytalan, Habony Árpád érdekeltségei, a Lokál, a Lokál extra és a 888 viszont megúszhatja a beolvasztást. Ez Orbán hazaérkezése után dőlhet el.

A holding másik vezetője Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója lehet, a beolvasztást Jászai Gellért, a Mészáros Lőrinc tulajdonához tartozó Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója és az Opus Global Nyrt. igazgatótanácsának tagja szervezi meg.

A központosítás oka a 444 szerint az lehet, hogy a politikai vezetés elégedetlen a külön-külön kézben lévő médiumok menedzselésével: a miniszterelnök unja, hogy egyes strómanok és kijelölt tulajdonosok sajátjuknak tekintik, és önkényesen széthordják a rájuk bízott vagyont.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság Sztojcsev Iván 2021. március. 01. 11:00

Tíz éve hirdette meg Matolcsy György, hogy az EU élére törünk

Tíz éve mutatta be Matolcsy György a Széll Kálmán-tervet. A kormány akkor hirdette meg az összefogást az államadósság ellen, a közmunkaprogramot, de a rezsi befagyasztását is. A cél nagyra törő volt: az évtized közepére az EU éllovasa lesz Magyarország. Megnéztük, mi jött össze ebből.