Itthon hvg.hu 2018. augusztus. 09. 14:10

ÁSZ: Nem pénzkérdés, hogy szabályosan működnek-e a kórházak

A Számvevőszék elnöke szerint nem a rossz finanszírozás, hanem az átláthatatlan gazdálkodás miatt vannak problémák az ágazatban.

Folytatódik az üzengetés a kórházi vezetők és az Állami Számvevőszék elnöke között. A történet hétfőn kezdődött, amikor Domokos László ÁSZ-elnök a Magyar Időknek adott interjúban azt mondta, „anarchia és botrány” jellemzi a kórházak és szakrendelők működését. Domokos szerint sok intézményben nyoma sincs átlátható gazdálkodásnak, ez okozza az ágazatban felmerülő problémákat.

A kijelentés után rendkívüli ülést tartott a Magyar Kórházszövetség és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete. A szervezetek közleményt adtak ki, amiben visszautasították Domokos kijelentését, és közölték, hogy az általa megfogalmazott korrupciós vádak csupán általánosításon és feltételezésen alapulnak. Hangsúlyozták, hogy az intézmények rendkívül kevés pénzből gazdálkodnak, ugyanakkor

ilyen kevés pénzből, ennyire hozzáférhető, ilyen magas szintű ellátás a fejlett országokban sem általános.

A szervezetek rámutattak, hogy Magyarországon 2017-ben a GDP 5,2 százalékát fordították egészségügyi közkiadásokra, miközben az uniós átlag 7,2 százalék. Ez alapján az egy főre jutó egészségügyi közkiadás 600 euró, míg az uniós átlag 2000. A pénz tehát kevés, eszközökre viszont szükség van – konkrét korrupciós ügyekről azonban nem tudnak.

Az ÁSZ-elnök csütörtökön közleményben reagált. Azt írta: nem pénzkérdés a kórházak szabályos működése, az előírások betartásához és az átlátható gazdálkodáshoz ugyanis nem pénzre, hanem megfelelő vezetőségre és gazdasági társaságokra van szükség. Azt is hozzáteszi: nincs vitája a közleményt kiadó szervezetekkel, ugyanakkor tud róla, hogy több olyan tisztségviselőjük is van, akik az llenőrzésekben érintett intézmények vezetői. Szerinte szó sincs általánosításról, az ÁSZ összegző megállapításai ugyanis tényeken, ellenőrzési bizonyítékokon alapulnak, nem elhallgatva a kevés számú jó gyakorlat meglétét sem. Az ÁSZ-elnök tehát gyakorlatilag megerősítette a hétfői interjúban elhangzottakat. A Magyar Kórházszövetség és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete következő ülésükre meghívták Domokost is, hogy tisztázzák, pontosan mit ért anarchia és botrány alatt az ÁSZ elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról