Itthon Kálmán Attila 2016. március. 02. 17:49

Emberibb arcát mutatja a Kocsis Máté vezette önkormányzat

A józsefvárosi önkormányzat meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot. Az alpolgármester kifejezetten készséges volt a lakhatási mozgalom aktivistáival, akik a korábbi rossz tapasztalatok miatt még nem tudnak felhőtlenül örülni.

„Úgy tűnik, szemléletváltás van a nyolcadik kerületi önkormányzatban, bízunk benne, hogy ez a gyakorlatban is érvényesül” – mondta Pósfai Zsuzsi, A Város Mindenkié (AVM) csoport aktivistája a Sára Botond, józsefvárosi alpolgármesterrel folytatott megbeszélés után.

A nyolcadik kerületben évek óta jelen levő lakhatási mozgalom több tagja azért találkozott az alpolgármesterrel, mert március 1-jén lejárt a kilakoltatási moratórium, de ezen kívül is sikerült lakhatási kérdésekről tárgyalnia a két félnek.

Sára Botond az AVM-et meglepő készségességének azért is örültek az aktivisták, mert az általuk kikért adatok szerint Józsefvárosban kimagaslóan sok családot lakoltatnak ki önkormányzati lakásokból. Ráadásul a tendencia is felgyorsult:

  • 2014 januárjától 2015 nyaráig 305 önkormányzati lakást üríttetett ki a Kocsis Máté által vezetett önkormányzat,
  • ehhez képest az azt megelőző hat évben összesen 200 család került ilyen módon az utcára.

Ezek a számok a többi fővárosi kerülethez viszonyítva is kiugróan magasak.

Május 1-jéig nem lakoltatnak ki senkit

A kilakoltatások miatt az utóbbi időben egyre rosszabb fény vetült az egyébként is szegényellenességgel vádolt és a hajléktalanok vegzálásában élen járó kerületre. Miután 2015 őszén csúcsosodott a kilakoltatási hullám és egy agytumoros nő is az utcára került a VIII. kerületben, már Kocsis Máté is kikelt magából és ledorongolta az önkormányzati bizottságokat, hogy rossz munkát végeznek. Majd a szokásos dátumot előrehozva azonnal kilakoltatási moratóriumot hirdetett.

A kerület részéről többen is úgy nyilatkoztak, hogy addig nem lakoltatnak ki újabb családokat, ameddig át nem világítják a kilakoltatáshoz vezető folyamatot. Hogy ez az átvilágítás hogy áll, az kérdéses, mindenesetre a moratóriumot meghosszabbította az önkormányzat május 1-jéig.

A moratórium kevés

Pósfai Zsuzsi elmondta, hogy a moratórium fenntartása önmagában nem megoldás, rendszerszintű problémákat kellene orvosolni. Kitért arra, hogy a kerületben sok az üres lakás, amelyeket nem hasznosít az önkormányzat szociális bérlakásokként. Valamint arról is beszélt, hogy a kilakoltatás csak egy folyamat vége, ezért javítani kellene a hátralékot felhalmozó lakosok és az önkormányzat együttműködését. Sára Botond ez utóbbira állítólag úgy reagált a megbeszélésen, hogy mostantól a részletfizetési megállapodásban kikötött összeget a hátralékot felhalmozó háztartás jövedelméhez kötik.

Kilakoltatás a Magdolna utcában

Sára Botond szerint az önkormányzat eddig is humánusan járt el a bérlőkkel, például bárki adhatott be méltányossági alapon lakáskérelmet. Pósfai szerint azonban a tapasztalatok eddig nem az alpolgármestert igazolták.

Az alpolgármester arra is ígéretet tett, hogy a kerületben nem lakoltatnak ki úgy senkit, hogy nem oldják meg a további lakhatását. Az AVM szerint ehhez azonban mindenképpen fejlesztenie kellene az önkormányzatnak az ehhez szükséges infrastruktúrát.

Hogy pontosan hány embert fenyeget a VIII. kerültben, illetve országosan kilakoltatás, arról Pósfai Zsuzsi nem tudott nyilatkozni, azt viszont elmondta, hogy minden negyedik magyar család rendelkezik közműhátralékkal, ami a kilakoltatások leggyakoribb indoka.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról