Ingatlan hvg.hu 2020. október. 17. 19:13

A koronavírus-járvány közvetve egészségesebbé teszi az irodákat

A koronavírus-járvány után már nem ugyanazokba az irodákba fog visszatérni az alkalmazottak többsége. Az ingatlantulajdonosok és a munkaadók készen állnak az áttervezése: egyebek mellett a szellőztetés javítására, illetve a fenntartható építőanyagok használatára.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A cél az, hogy az irodaépületek a lehető legszellősebbek legyenek, és a minimálisra csökkenjen a kül- és beltér közötti különbség.  A plexifalak el fognak tűnni, de nem múlik el a levegő- és vízmínőség, valamint a világítás iránti fokozott figyelem – mondta Joseph Allan, a Harvard Egyetem professzora, aki szerint az ingatlantulajdonosok már évek óta céljuknak tekintik az egészségesebb munkakörnyezet megteremtését, a koronavírus-járvány pedig felgyorsítja a változásokat.

A CNBC amerikai televízió weboldalán megjelent elemzés szerint egyre inkább terjed a biofil dizájn: az építtetők úgy csökkentik a különbséget a belső és külső terek között, hogy igyekeznek az épületbe vinni a természet. Megjelennek a növények fedte belső falak, jelentősen megnő a faanyagok beltéri használata, kis tavak és vízesések is kerülnek az épületekbe. A világítást is úgy tervezik meg, hogy a színek változtatásával a fények összhangban legyenek az ott dolgozók bioritmusával.

A CNBC arra is emlékeztetett, hogy az amerikaiak az életüknek átlagosan kilencven százalékát töltik különféle épületekben, ahol általában rosszabb a levegő, mint a falakon kívül. A megfelelő építőanyagok és a környezetbarát tisztítószerek alkalmazásával jelentősen lehet javítani a belső terek levegőjének minőségét.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei
zöldre át

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról