Ingatlan hvg.hu 2018. április. 18. 10:11

Később, de megvalósul a kormány álma: sportközpont lesz a Déli pályaudvar helyén

Jégcsarnok, golfpálya, futókör, teniszpálya és egy apartmanház lesz az üzemi területeken, csak nem annyiért, illetve nem azzal a kivitelezővel, akiről tavaly szó volt.

2016 márciusban határozott a kormány arról, hogy a pályaudvar területét vegyék állami tulajdonba, és a MÁV már csak vagyonkezelőként működtesse az átalakuló létesítményt. A kormányhatározat a különféle előkészítő feladatok elvégzéshez egymilliárd forint közpénzt rendelt. Az elképzelések szerint a Déliben megmarad a személyforgalom, az üzemi területeken pedig sportcélú beruházásokat hajtanának végre, amelyek alapvetően a Testnevelési Egyetem céljait szolgálnák, de a nagyközönség is használhatná azokat.

Tavaly év végén derült ki a Közbeszerzési Értesítőből, hogy lefújták a Déli pályaudvar átépítésének előkészítésére kiírt közbeszerzést, a MÁV-nak nincs nem volt fedezete a pályaudvar üzemi részére tervezett „sport- és szabadidős célú” városfejlesztési tervek elkészítéséhez. Emiatt nem kötöttek szerződést a FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. vezette győztes konzorciummal sem.

A becsült 1,6 milliárd forint helyett 980 millióért most az M-Teampannon Építészmérnöki Kft. tervezheti meg a Déli pályaudvar üzemi pályaudvari részén a sport- és szabadidőközpontot – írta a napi.hu. A nyertessel március 27-én kötötte meg a szerződést az ajánlatkérő. A vasúti személyforgalom marad, a tervezési terület a pályaudvar 60 hektáros üzemi területét érinti. Ebből közel 13 ezer négyzetméter egy apartmanház 40 férőhelyes mélygarázzsal. Emellett lesz látogatói mélygarázs is, 78 személyautó és 42 autóbusz részére.

A jégcsarnok csaknem 6 ezer, a multifunkciós csarnok közel 7 ezer, a golf-gyakorlópálya pedig 1200 négyzetméteres. A területen teniszpálya, gyermek sípálya, falmászó központ és egy 1600 méteres futókör is épül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.