Gazdaság Lengyel Miklós 2021. április. 16. 15:46

440 pénzügyi cég költözött a Brexit miatt Londonból az EU-ba

Amit sokan előre megjósoltak, bekövetkezett: a City egyre-másra veszíti el pénzügyi cégeit, amelyek az unióban keresik a jövőt.

81 bank, 65 biztosító és 126 vagyonkezelő cég szerepel a New Financial londoni agytröszt listáján, amelyet a Bloomberg ismertet. Ez 7400 munkahely megszűnését és 900 milliárd font (374 ezer milliárd forint) elvesztését jelenti Nagy-Britanniának.

Hova mentek a cégek, a pénzügyi szakértők és a pénzek? Egyelőre nagy verseny folyik Amszterdam, Frankfurt és Párizs között. Sőt, még szóba jön Dublin is.

A New Financial szerint a nagyobb pénzügyi cégek igyekeznek egyenlően elosztani az új vállalkozásokat az EU tagállamai között. Van olyan pénzügyes cég, amely feldarabolja magát, és az egyes részlegeket más-más fővárosokba telepíti.

A londoni City egyáltalán nem véletlenül kampányolt a bennmaradás mellett, mert a szakértők megjósolták, hogy komoly veszteséget okoz majd a kilépés. Egy év telt el, és a veszteség 900 milliárd font. Veszélybe kerülhet London globális szerepe, mely eddig New York mögött a második helyre volt elég, de félő, hogy ebben közrejátszott az uniós tagság is.

Globális Britannia jelszóval kampányolt Boris Johnson miniszterelnök a kilépés mellett, de ez csak a lakosság meggyőzésére volt elég, a hidegen számító pénzügyeseknek kevésnek bizonyult. Ráadásul ez még csak a kezdet.

"Minthogy az új helyszíneken nincsenek meg a régi körülmények, ezért arra számíthatunk, hogy csepegtetve folytatódik a kitelepülési folyamat Londonból az Európai Unióba. Ahogy az EU egyre komolyabban veszi ezt az áttelepülést, és szigorítja az ellenőrzést, úgy fognak növekedni a számok, amelyek azután címlapsztorit érnek a szaklapokban" – nyilatkozta William Wright, a New Financial ügyvezető igazgatója a Bloombergnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()