Gazdaság Fekő Ádám 2021. április. 14. 07:00

De mit csinálnak egy boldogság- és egy jógaminisztériumban, amit Matolcsy felvetett követendő példaként?

Matolcsy György Tehetség Minisztériumot szeretne látni Magyarországon, példaként pedig két olyan külföldi intézményt hozott fel, amelyekből a legkevésbé sem lehet következtetni, mire gondolt: az Emirátusok Boldogság Minisztériuma az ország elégedettségével foglalkozik, az indiai jógaminisztérium viszont homeopátiás gyógyszereket javasolt koronavírus ellen.

Matolcsy György jegybankelnök hétfőn arról írt, hogy Magyarországon sürgősen változtatni kellene a kormányzati felfogáson, és szokás szerint egy elég unortodox módszert javasolt: “az indiai Jóga Minisztérium és az Emirátusok Boldogság Minisztériuma mintájára itthon Tehetség Minisztériumra lenne szükség”.

Nem ez az első alkalom, hogy Matolcsy keleti dolgokért rajong: 2012-ben még miniszterként a magyar és japán csecsemők fenekén lévő piros pöttyel bizonygatta ázsiai származásunkat, de ezúttal bármilyen viccesnek is hangzik a a dubaji Boldogság Minisztérium gondolata, Matolcsy gondolata akár előremutatónak is tekinthető.

A Boldogság Minisztériuma 2016-ban született meg az Emirátusokban, az itt dolgozók pedig felügyelik a vezetés boldogabb társadalmat ígérő terveit, és az a munkájuk, hogy elégedettséget teremtsenek az emberekben. Ezt nemcsak józan paraszti ésszel akarják elérni, hanem az Oxfordi Egyetem boldogságkutatóinak az eredményeit is felhasználják hozzá.

A jólét monitorozása

A boldogságért és pozitivitásért létrehozott nemzeti program az Egyesült Arab Emirátusokban hivatalosan három területre terjed ki: nézik, hogy a döntések, szabályzatok kellőképpen szolgálják-e az emberek boldogságát, a pozitív életszemléletet népszerűsítik, és boldogságot mérő mutatókat fejlesztenek ki. A program elég ködösen fogalmaz, de a röviden összefoglalva ez annyit jelent, hogy az állam szeretné, ha a lakói elégedettek lennének az életükkel, és ezt a lehető legprofesszionálisabb módon szeretné szondázni.

Létezik az országban boldogságagenda is: ez tartalmazza, minek kell stimmelnie ahhoz, hogy a lakosság elégedett legyen. “Ahhoz, hogy Dubaj boldog város lehessen, minden szektornak együtt kell működnie. Több mint 47 boldogságbajnokunk van, több mint 40 kormányzati szektorból, illetve szervezetből. Az ő feladatuk a boldogságagenda végrehajtása. Közvetve vagy közvetlenül képezzük őket, hogy változtassanak gondolkodásmódon és boldogságról alkotott képen” – mondta az Euronewsnak Hamad al-Awadhi, a dubaji minisztérium munkatársa.

A minisztérium honlapja tulajdonképpen életmód-tanácsadás: megtekinthető rajta egy útmutató a munkahelyi jóléthez, de a nemzeti programhoz is közel kerülhetünk.

Az angolul is elérhető szöveg inkább tűnik valamiféle vállalati segítőprogramnak, mint politikai kezdeményezésnek: ott van például a Nemzeti Boldogság Charta, amiben olyan előírások szerepelnek, mint „a boldogságért felelős tisztviselő kinevezése minden kormányzati szervnél,”, vagy „az ügyfélszolgálatok átalakítása ügyfél-boldogságközpontokká”.

Sok konkrétumot nem tudni a minisztérium dolgozóinak munkájáról azon túl, hogy tudományos alapokon nyugvó elégedettséget kell elérniük. A miniszteri pozíciót 2016 óta Ohoud Al Roumi tölti be, akinek saját bevallása szerint az a feladata, hogy "a jólét és a boldogság minden kormányzati intézkedés meghozatalakor legyen figyelembe véve”.

Most tekintsünk el olyan kulturális sajátosságoktól, hogy az Emirátusokban továbbra sem különösebben nagy boldogság nőnek lenni, és nézzük a tiszta számokat: az Egyesült Arab Emirátusok 2020-ban a világ huszadik legboldogabb országa volt a World Happiness Report szerint, Dubaj pedig a világ 39. legboldogabb városa megelőzve például Párizst és Prágát is. Budapest a 103. legboldogabb lett, Magyarország pedig összességében az ötvenharmadik.

A kitűzött cél az volt, hogy 2021-re a világ legboldogabb öt országa közé kerüljenek. Bár ez a mostani állás szerint nem jön össze, a 2015-ös 28. helyhez képest így is javult a helyzet.

Az Emírségekben rengeteg pénz van, így ott nem annyira nehéz boldognak lenni, hiszen állampolgárként az ember nem feltétlenül szorul rá a munkára. Pedig pont az utóbbinak tesz az egyik legjobbat, ha boldogok az emberek: egy oxfordi kutatás szerint a magukat boldognak tartó emberek nemcsak energikusabbak, de ritkábban betegednek meg, és persze a termelékenységnek is jót tesz, ha valaki nem gyűlöli az életét.

A homeopátia népszerűsítése

Az olajmilliárdosok "úri hóbortja" mellett Matolcsy Indiát és a Jóga Minisztériumot hozta fel. A jegybankelnök nem fogalmazott pontosan, a jógaminisztérium ugyanis nem csak a jógáról szól: az AYUSH-minisztérium az ájurvéda, jóga és természetgyógyászat, Unani, Siddha és a homeopátia minisztériuma, bár a köznyelvben valóban csak jógaminisztériumként hivatkoznak rá.

A minisztériumnak nem kifejezetten a jógázás elterjesztése a célja, hanem az országban őshonos alternatív gyógyászati rendszerek oktatásának, kutatásának és terjesztésének a fejlesztése. A 2014-ben önállósodott minisztérium 2018-ban már 140 millió rúpiát (kb. 600 millió forintot), költhetett el, a költségvetése pár év alatt duplázódott meg.

A minisztérium elsősorban az ország hagyománykövetőbb vidéki lakosságát célozza meg, hiszen ott fogékonyabbak a hasonló megoldásokra, mint a városokban. A hagyományos orvostudomány egy része szerint nem lenne szabad tudományként elfogadni a homeopátiát, indiai orvosok pedig azért tüntettek decemberben, mert kiderült, a kormány pár egyszerűbb műtétet is lehetővé tesz az ájurvédikus orvosok számára. A kritikusok szerint problémás, hogy a minisztérium segítségével állami pénzből fejlesztenek és népszerűsítenek olyan gyógyszereket és módszereket, amelyeknek egyrészt nem bizonyított a hatása, másrészt sokszor egyszerűen nem vetik alá őket megfelelő klinikai teszteknek. Rák vagy autizmus ellen is fellelhetők ajánlások, és nagy visszhangot váltott ki az is, hogy a koronavírus ellen is homeopátiát javasoltak.

Természetesen foglalkoznak a jógával is azért: egyik első sikerként a 2015-i Nemzetközi Jóga Napon június 21-én 35 ezer embert hoztak össze közös jógázásra.

Hogy Matolcsy pontosan mit tart ezekben a minisztériumokban példaértékűnek, az nem világos, de felfoghatjuk pozitív kezdeményezésként is, ha az Emirátusok példáját vesszük inkább alapul.

Matolcsy egyébként nem a legfurcsább minisztériumokat említette meg a cikkében, Japánnak például vécéügyi minisztere is van, ami talán nem véletlen egy olyan országban, ahol vécémúzeum is található. De nem kell olyan messzire menni furcsa feladatkörért: Angliában a sport- és civil ügyek miniszterének feladatkörébe tartozik a társadalmi elszigeteltség és magány kezelése is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról