Gazdaság Lengyel Miklós 2021. március. 04. 14:11

Egyre több csaló vakcinagyár bukik le

A világméretű vakcinahiányt sokfelé próbálják meg kihasználni a bűnözők – írja a BBC.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

"A világhálón vagy a darkneten árusított vakcinákat nem engedélyezték, ezért veszélyesek lehetnek" – írja szerdai közleményében az Interpol.

A nemzetközi bűnüldözési szervezet beszámolója szerint két bűnözőbandát lepleztek le, melyek hamisított kínai vakcinákat árusítottak Kínában, illetve Dél-Afrikában. Kínában egy gyárban állítottak elő nem engedélyezett koronavírus-vakcinát, melyből a rendőrök 3000-et le is foglaltak a helyszínen, és 80 embert tartóztattak le.

Dél-Afrikában három kínait és egy zambiai állampolgár került előzetesbe, akik 2400 koronavírus elleni vakcinát árusítottak.

"Ennek a két bűnbandának a leleplezése csak a jéghegy csúcsa" – jelentette ki Jürgen Stock, az Interpol főtitkára, hozzátéve, hogy a hamis vakcinák árusítása jó üzlet lehet. Egy Kong nevű kínai bűnöző 18 millió jüanos (2,78 millió dollár) profitra tett szert úgy, hogy megszerezte az eredeti vakcinák csomagolási technológiáját. Aztán a szabályosan csomagolt fecskendőket sós vízzel vagy csapvízzel töltötte meg vakcina helyett.

A kínai rendőrség hangsúlyozta, hogy a hamisított vakcina emiatt nem veszélyes az egészségre. A kínai gyár által előállított hamisított vakcinákat ugyanakkor jelentős részben külföldre csempészték, de egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan hova.

Nemrég Mexikóban hat embert elfogott a rendőrség amint hamisított vakcinát próbáltak meg eladni Monterrey városában. Egy külvárosi klinikán lehetett megkapni a "védőoltást" 2000 dollárért – írja a BBC.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról