Gazdaság Lengyel Miklós 2021. február. 10. 16:30

Kínai hidegzuhany Kelet-Európában, Magyarország a kivétel

Hat állam vezetői hanyagolták a virtuális 17+1-es csúcsot, amelyen Hszi Csin-ping elnök vázolta fel a kínaiak európai elképzeléseit: Peking megduplázza élelmiszer-behozatalát, és vakcinát ajánl a térség országainak a koronavírus ellen.

A 12 uniós tagállam közül csak 6 képviseltette magát legmagasabb szinten az online megszervezett találkozón, a többiek, a három balti állam, Bulgária, Románia és Szlovénia beérte a külügyminiszterrel – írja a Politico. Ez pedig felért egy súlyos sértéssel – a protokollra oly érzékeny kínaiak számára. A kínai diplomaták az utolsó percig presszionálták a renitens országokat, hogy "ne sértsék meg Hszi Csin-ping elnököt". Hiába. Az ok nyilvánvaló: Joe Biden új amerikai elnök stratégiai ellenfélnek nevezte Kínát, ez pedig világos jelzés a hat uniós tagállam számára, amely biztonsága garanciájának az Egyesült Államokat tartja.

A Politico megkérdezte az USA külügyminisztériumának szóvivőjét, mit gondolnak Washingtonban a virtuális csúcsról? "Mi elismerjük európai partnereink érdekeit és kapcsolatait. Nem kívánjuk tőlük azt, hogy válasszanak az USA és Kína között. Az viszont érint bennünket, hogy Kína a nemzetközi szervezeteket eszközként használja arra, hogy előmozdítsa gazdasági és nemzetbiztonsági, valamint diplomáciai érdekeit, más államok kárára" – fejtette ki a külügyi szóvivő Washingtonban.

Verseny a kínai piacért

Peking nagy az ígéreteiben, de a valóság gyakran kiábrándító. Erre célzott a bolgár küldöttség vezetője, aki arra kérte Hszi Csin-ping elnököt, hogy "segítse a kelet-európai élelmiszerexportot azzal, hogy felgyorsítja az engedélyezési folyamatokat" – mondta Marijana Nikolova miniszterelnök-helyettes.

Lengyelországot Duda elnök képviselte, aki szintén kifejezte "elégedetlenségét az élelmiszerexport adminisztratív korlátozásával kapcsolatban". Lengyelország és Magyarország a két legnagyobb agrárexportőr a kínai piacra ebben a térségben.

Szlovákia remekül kihasználta a helyzetet: miniszterelnöke, Igor Matovic ahhoz kötötte részvételét a virtuális csúcson, hogy aláírnak egy exportszerződést a bárányhús szállításáról a kínai piacra.

Új vámeljárás Budapest és Pireusz között

Hszi Csin-ping hangsúlyozta, hogy a régiót mintának tekinti az Új Selyemút program számára. A kínai államfő bejelentette, hogy új vámeljárási mechanizmust dolgoznak ki a "Budapest–Pireusz vonalon". Részleteket nem közölt, hiszen nem egyszerű a helyzet, mert Magyarország és Görögország az Európai Unió tagja (közös vámpolitikával), míg a közbeeső országok nem.

A pekingi Global Times arra hívja fel a figyelmet, hogy dinamikusan fejlődik Kína kelet-európai kereskedelme, amely tavaly első ízben meghaladta a 100 milliárd dollárt. A virtuális csúcs kapcsán megjegyzi a pekingi vezetés álláspontját hűen tükröző lap, hogy néhány résztvevőt külső nyomás ért, de ezt megértik Pekingben. Ahol kiemelik, Magyarország 5 millió kínai vakcinát vásárolt – elsőként az Európai Unióban. A Global Times megemlíti: a koronavírus-világjárvány idején Kelet-Európa 76 ezer tonna egészségügyi árut vásárolt Kínától, és ebben Csehország, Lengyelország és Magyarország járt az élen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.