Gazdaság hvg.hu 2021. február. 01. 20:40

Matolcsy: Románia és Lengyelország is jobban teljesített az elmúlt 10 évben

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint Magyarország nem rendelkezik hosszútávú versenyképességi programmal, a fenntartható felzárkózás szóösszetétel pedig nem is létezik.

Magyarország ma nem rendelkezik egységes és világos jövőképpel. Ausztria utolérésének szükségességét a politikai vezetők nem fogadják el, bár földrajzilag és történelmileg is kézenfekvő cél volna ez – írja Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Növekedés.hu-n megjelent meglehetősen kritikus cikkében hétfőn.

A jegybankelnök az írását a negatív és pozitív töltéssel rendelkező gazdasági kifejezések használatára fűzte fel. A víziónál, illetve jövőképnél azt írta többek között, hogy hivatalosan 2030-ra az EU TOP 5 között a helyünk az élhető ország és a munka terén, de ez nem igazi vízió, mert nem mérhető a cél.

Ha nem mérhető a cél, akkor pedig nem létezik. Versenytársaink mind erős és világos jövőképpel rendelkeznek, nálunk ez hiányzik, ezért a szó töltete és hatása ma nálunk negatív.

Matolcsy a méréssel sem elégedett. Szerinte az állam működése terén a legyengébb a mérés, ezért itt a legalacsonyabb szintű a visszajelzés és ennek megfelelően a kiigazítás esélye. Úgy látja, hogy a gazdaságban az állami beruházások terén különösen gyér a mérés és a visszajelzés.

Miután az állami beruházások révén célozzuk meg a gazdaság újraindítását, sőt a felzárkózást is, ezért ez felmérhetetlen rejtett veszteség.

A versenyképesség terén is kritikát fogalmaz meg. Matolcsy egyszerűen kijelenti, hogy "Magyarország nem rendelkezik hosszútávú versenyképességi programmal, egy ezt gondozó hatékony intézményi hálóval, valamint egy visszacsatolást is végző, kiigazító döntéshozatallal." A visszacsatolásban is hiányokat tapasztal a jegybankelnök, szerinte sok olyan fontos állami döntés születik, ami után késik a mérés, gyenge a visszajelzés, sőt, elmarad a visszacsatolás.

Azzal is elégedetlen az MNB elnöke, hogy a fenntartható felzárkózás szóösszetétel nem is létezik itthon, úgy véli "ha nincs szó, szómágnes, akkor nem képes megszületni a hozzá tartozó valóság."

Azt a korábbi állítását is elismételte, 2010 és 2019 után valóban a Trianon utáni 100 év legsikeresebb évtizedét építettük fel. Viszont szerinte voltak nálunk sikeresebbek: a románok, a baltiak és a lengyelek sokkal jobb teljesítményt értek el.

Sőt, mi magunk is voltunk már jobbak. 1998 és 2002 között, öt év alatt 8,8 százalékkal közeledtünk az akkori EU átlaghoz. A legutóbbi tíz év alatt nem egészen 8 százalék volt ugyanez a mutató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Nagyítás Máté Péter 2021. június. 18. 20:00

Orfűn tért vissza a fesztiválszezon

Többek között Krúbi és a 30Y koncertjével startolt el a szezon első fesztiválja Orfűn. A MiniFishingen szombat hajnalig közel 30 zenekar lép még színpadra, mi is ott jártunk, hogy újra átéljük a koncertélményt.